Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna honderd ongecertificeerde Limburgse AED's spoorloos

Geplaatst opvrijdag 28 juni 2019 - 9:46

99 AED's zonder geldig certificaat moeten worden vervangen. Het is echter onbekend waar deze apparaten zich bevinden.

Daarvoor waarschuwt de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd.

Ongeldig
De inspectie voerde begin juni een controle uit bij GGT Holding uit Venlo, een bedrijf dat twee types AED produceert. De reden was dat de apparaten een ongeldig certificaat hadden. Controle wees uit dat er onder die valse certificering behoorlijk wat apparaten verkocht zijn; 99 in Nederland en ruim 3500 in Europa.

Moeilijk na te gaan
De AED's die in Nederland zijn gebleven, zijn verkocht aan distributeurs. Die hebben de AED's weer doorverkocht aan hun klanten. In veel gevallen is het volgens de inspectie daarom ook moeilijk na te gaan waar de apparaten naartoe zijn gegaan. Dat kan in Nederland zijn, maar ook naar het buitenland. Uit voorzorg zijn buitenlandse inspecties op de hoogte gesteld.

Maritieme en offshore-markt
GGT Holding laat op vragen van L1 weten dat het probleem zich niet in Nederland voordoet, omdat de partij die de 99 AED's heeft afgenomen, zich voornamelijk richt op de maritieme en offshore-markt. "Ze waren niet geautoriseerd producten op de Nederlandse markt af te zetten", legt directeur Gerard Lindhout van GGT Holding uit. "Het natrekken is niet lastig, want zowel wij als onze distributeurs registreren verkopen op serienummer."

Boete
Uit een onderzoeksrapport blijkt dat de certificering van twee type apparaten door een Tsjechische instantie in 2016 werd opgeschort. Toch is het bedrijf doorgegaan met de verkoop van de AED's, wat GGT Holding op een boete van het ministerie kwam te staan.

Onderzoek
GGT heeft vervolgens een nieuw certificaat aangevraagd en gekregen van Global Group in Spanje. Die certificaten hadden echter nog het nummer van de Tsjechische autoriteit en het Spaanse bedrijf zei op vragen van de inspectie de certificaten niet te kennen. "Pas zeer onlangs is er geconstateerd dat de meest recente certificaten die ons zijn verschaft niet geldig zijn", legt Lindhout uit. "Of die fout bij Global Group ligt of bij een partner van Global Group, wordt momenteel onderzocht."

Serienummer
De inspectie roept op de betreffende AED's, van de merken Telefunken en HeartReset, te vervangen. Klanten wordt geadviseerd het serienummer te controleren. De eerste twee cijfers staan voor het productiejaar, het derde en vierde cijfer staan voor de productieweek. AED's geproduceerd na 2016 week 29 moeten vervangen worden.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen