Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna drie keer zoveel eikenprocessievlinders in Limburg

Geplaatst opwoensdag 5 oktober 2016 - 8:11

In Limburg is het aantal eikenprocessievlinders dit jaar fors toegenomen. Er werden in 2016 bijna drie keer zoveel vlinders gevangen dan in 2015.

Dat meldt Nature Today. Het aantal vlinders steeg in Limburg van 11 naar 32 vlinders per val.

Toename
De vlinders worden in de zomer en het najaar gevangen met speciale vallen. De hoeveelheid gevangen vlinders geeft een indicatie voor het aantal nesten met eikenprocessierupsen van het jaar erna. Het is daarom volgens Nature Today aannemelijk dat ons volgend jaar een forse toename van het aantal eikenprocessierupsen te wachten staat. De brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen voor overlast zorgen, zoals jeuk en uitslag.

Verklaring
Overigens valt de stijging in Limburg nog mee. In Overijssel en Flevoland waren de gemiddelden per val bijvoorbeeld fors hoger. Een verklaring voor de flinke toename is er nog niet. Mogelijk zijn er het afgelopen jaar minder nesten bestreden. Een andere mogelijke verklaring is het warme weer van deze zomer.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen