Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna drie keer zoveel eikenprocessievlinders in Limburg

Geplaatst opwoensdag 5 oktober 2016 - 8:11

In Limburg is het aantal eikenprocessievlinders dit jaar fors toegenomen. Er werden in 2016 bijna drie keer zoveel vlinders gevangen dan in 2015.

Dat meldt Nature Today. Het aantal vlinders steeg in Limburg van 11 naar 32 vlinders per val.

Toename
De vlinders worden in de zomer en het najaar gevangen met speciale vallen. De hoeveelheid gevangen vlinders geeft een indicatie voor het aantal nesten met eikenprocessierupsen van het jaar erna. Het is daarom volgens Nature Today aannemelijk dat ons volgend jaar een forse toename van het aantal eikenprocessierupsen te wachten staat. De brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen voor overlast zorgen, zoals jeuk en uitslag.

Verklaring
Overigens valt de stijging in Limburg nog mee. In Overijssel en Flevoland waren de gemiddelden per val bijvoorbeeld fors hoger. Een verklaring voor de flinke toename is er nog niet. Mogelijk zijn er het afgelopen jaar minder nesten bestreden. Een andere mogelijke verklaring is het warme weer van deze zomer.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen