Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 9.000 achtste groepers doen geen eindtoets in Limburg

Geplaatst opdonderdag 19 maart 2020 - 13:49

Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken doen leerlingen van groep 8 in het basisonderwijs dit schooljaar geen eindtoets. In Limburg gaat het om 8.925 leerlingen.

Het besluit om de eindtoets te schrappen is gemaakt om de werkdruk voor leraren tijdens de coronacrisis te verminderen en stress daarover weg te nemen.

Limburg
In Venlo moeten de meeste achtste groepers het zonder eindtoets doen: 926 kinderen. Ook in Sittard-Geleen (760) en Maastricht (727) gaat het om veel leerlingen. Landelijk begonnen er dit jaar 174.711 scholieren aan hun laatste jaar op de basisschool, blijkt uit cijfers van DUO.

Schooladvies
Het schooladvies van de leraar bepaalt nu het niveau waarop de leerlingen instromen op de middelbare school. Door het schrappen van de eindtoets, kunnen er op basis van deze resultaten ook geen schooladviezen meer naar boven bijgesteld worden.

Lees ook: 'Cito-toets niet meer van deze tijd'

Op die middelbare school zal in het nieuwe schooljaar "goed gekeken worden of kinderen op de juiste plek zitten".

Coronacrisis
"We vragen op dit moment heel veel van het onderwijspersoneel. Ik heb erg veel bewondering voor al die leraren en schoolleiders die zich met al hun creativiteit inzetten voor onderwijs aan kinderen die thuis zitten. Dat heeft nu prioriteit voor scholen", zei minister Arie Slob woensdag.

Lees ook: Geen eindtoets basisschoolleerlingen

Schooladvies
Jan de Vries, voorzitter CNV Onderwijs, is blij met het besluit van minister Slob. "Een goed besluit om de druk op leraren in het primair onderwijs te verlichten. Zij hebben natuurlijk voor elke leerling al een schooladvies gegeven dat de schoolkeuze kan bepalen. Met dit besluit wordt dan ook recht gedaan aan de waarde van dat advies. Leerlingen zijn jarenlang nauwgezet gevolgd in hun ontwikkeling. Het schooladvies is gebaseerd op het professionele oordeel van het onderwijsteam op school."

Deuren dicht
De scholen en kinderopvang zijn tot 6 april dicht om verspreiding van het coronavirus te stoppen. Wel is er opvang voor kinderen van ouders die werken in cruciale beroepen zoals de zorg en hulpdiensten.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus.

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen