Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 54 miljoen voor verbetering woningen Zuid-Limburg

Geplaatst opdonderdag 15 juli 2021 - 9:55

Zuid-Limburg krijgt bijna 54 miljoen euro van het Rijk om woningen in achterstandswijken te verbeteren.

Het geld is afkomstig uit het Volkshuisvestingsfonds van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In totaal gaat er ruim 400 miljoen euro naar steden en regio's in het hele land. En dat is goed voor de verbetering van bijna 22.000 woningen.

Verdeling Zuid-Limburg
Van het geld dat naar Zuid-Limburg gaat, krijgt de regio Parkstad Limburg het meest: bijna 37 miljoen euro. Daar bovenop krijgt de gemeente Heerlen nog ruim 8 miljoen, Sittard-Geleen bijna 5,5 miljoen en Maastricht ruim 3 miljoen euro.

Nieuwbouw, renovatie of sloop
In heel Nederland gaan 1250 woningen tegen de vlakte, worden 1940 nieuwe woningen gebouwd en 20.000 woningen gerenoveerd. Volgens minister Kajsa Ollongren hadden veel gemeenten geld uit het Volkshuisvestingsfonds aangevraagd, maar is slechts de helft van alle aanvragen gehonoreerd. Stedelijke vernieuwingsgebieden en grens- en krimpregio's kregen voorrang.

Renovatie
Bij de verbetering van woningen worden onder andere vocht- en schimmelproblemen weggewerkt. Ook worden woningen toegankelijker gemaakt, zodat mensen er langer kunnen blijven wonen. Voorwaarde voor renovatie was dat het energielabel zeker drie stappen omhoog gaat, zodat de bewoners ook lagere energielasten krijgen.

Leefbaarheid
Vooral woningen in kwetsbare gebieden worden aangepakt. Door renovatie, sloop of nieuwbouw moeten die gebieden veiliger en leefbaarder worden. 80 procent van de woningen die verbeterd worden zijn van particulieren. De rest betreft woningen van corporaties. In totaal zijn de aanvragen van twintig gemeenten en regio's gehonoreerd.

Veruit het meeste geld uit het fonds gaat naar drie grote steden in de Randstad: Zaanstad (43 mln), Amsterdam (41 mln) en Rotterdam (40 mln).

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen