Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 1000 woningen in plaats van megaloods in Limmel

Geplaatst opwoensdag 11 mei 2022 - 17:48

Niet een megaloods, maar bijna 1000 woningen moeten er komen op het Tregaterrein en Zinkwitterrein in Maastricht. De gemeente Maastricht gaat dat plan na overleg met andere betrokkenen verder uitwerken.

Op het Tregaterrein in de wijk Limmel moeten zo'n 600 woningen komen. Ook wordt het Zinkwitterrein ontwikkeld, dat nog eens 350 woningen moet opleveren. Daarnaast zouden op zo'n 3 hectare aan kleinschalige bedrijfskavels moeten worden gebouwd. Ook is het plan om Limmel beter te verbinden bij de stad en de Maas.

Megaloods
Afgelopen zomer kwamen de bewoners van de Maastrichtse wijk in actie tegen het plan voor een megaloods naast hun wijk. Ondernemer Rien Leeijen uit Beringe had daarvoor een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente Maastricht. Op het Tregaterrein, waar vroeger de Sphinx tegelfabriek huisde, zou een cityhub moeten verrijzen, een overlaadstation richting stadscentrum. Dat is nu dus van de baan.

Video: L1

De vergunningaanvraag voor de bouw van de grote loods blijft overigens tot 2023 staan. "Na de gesprekken met de gemeente en de buurt ben ik helemaal om. We gaan nu gewoon woningbouw realiseren", vertelt ondernemer Rien Leeijen woensdag tijdens een persmoment.

Lees ook: Honderden bij protest tegen distributiecentrum Limmel

Protest Limmel 28 aug 2021
Foto: L1 (Gerard Pansier)

Kritiek en protest
In een gesprek met L1 liet Leeijen in september weten erg geschrokken te zijn van de kritiek en het protest van de inwoners van Limmel tegen zijn plan voor de bouw van een 200 meter lange megaloods in de wijk. "Ik had niet verwacht dat er zo veel kritiek op zou komen. Die commotie had ik niet zien aankomen." De ondernemer zei toen dat hij met de kennis van nu nooit het stuk grond zou hebben gekocht. "Hier zit ik niet op te wachten."

Alternatieve plannen
In de tussenliggende maanden is Leeijen in gesprek gegaan met gemeente en buurtnetwerk over zijn plannen voor het terrein. Wel liet de ondernemer destijds al weten dat het plaatsen van een loods heel moeilijk zou worden en dat hij wilde praten over alternatieve plannen met woningbouw. "Het moet financieel haalbaar zijn", aldus Leeijen in september.

Lees ook: Zakenman Leeijen: 'Denk niet dat megaloods Limmel er komt'

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen