Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 10 miljoen euro voor culturele infrastructuur Limburg

Geplaatst opdinsdag 1 december 2020 - 12:50

De Limburgse gemeenten krijgen ruim 9,5 miljoen euro om culturele instellingen in 2021 te ondersteunen.

Het gaat om een totaalbedrag van 9.612.467 euro uit een pot van 150 miljoen euro voor alle Nederlandse gemeenten. Maastricht krijgt de grootste hap: bijna 2 miljoen euro. Mook en Middelaar krijgt het kleinste deel van de koek: net geen 9500 euro.

Kosten
Het geld is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCenW) en is een financieel steunpakket om gemeenten tegemoet te komen in de kosten voor lokale culturele voorzieningen. Vanwege de coronapandemie moesten culturele instellingen de deuren in 2020 noodgedwongen sluiten, of mochten ze alleen onder strikte voorwaarden open. Sommige culturele instellingen, vooral theaters, zijn nog steeds dicht en gaan in 2020 niet meer open. Tegelijkertijd lopen de kosten gewoon door.

Vervolg
De rijksbijdrage is een vervolg op het culturele steunpakket van 48,5 miljoen euro dat eerder in 2020 is uitgekeerd. Dat was een subsidie voor de ondersteuning van regionale musea, filmtheaters en (pop)podia.

Verdeling
De verdeling van de ruim 9,5 miljoen euro onder de 31 Limburgse gemeenten is gebaseerd op de culturele kosten die deze gemeenten maken op het gebied van (pop)podia, gezelschappen, musea, kunst- en cultuureducatie, beeldende kunstinstellingen, filmtheaters, amateurkunstinstellingen en festivals. Hoe hoger de culturele uitgaven van een gemeente, des te hoger de rijksbijdrage.

Zelf weten
De gemeenten mogen zelf weten hoe ze het geld inzetten. Volgens het ministerie weten de gemeenten zelf het beste waar de culturele steun het hardst nodig is. Gemeenten hoeven er verder geen verantwoording over af te leggen aan het ministerie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen