Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijenziekte Berg en Terblijt: 'Ze gaan allemaal dood'

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2015 - 17:34

Het is een triest gezicht. Voor een van de bijenkasten van hobby-imker Harry Crombags uit Berg en Terblijt liggen tientallen dode bijen.

Ze zijn getroffen door de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed.

Langzame, pijnlijke dood
"De meeste bijen die hier liggen zijn al gestorven", vertelt Crombags aangedaan. Er zijn er ook die nog leven, maar op termijn gaan ze allemaal dood. Ze worden eigenlijk van binnenuit opgegeten. Ze sterven een langzame en pijnlijke dood."

Amerikaans vuilbroed
Harry Crombags houdt al elf jaar honingbijen. Een paar maanden gelden merkte hij dat bij een van zijn volkeren minder larven geboren werden. "Ik heb met collega-imkers overlegd wat de oorzaak zou zijn, maar we konden het niet vaststellen. Tot twee weken geleden. Toen ontdekte ik hagelschot, dat zijn lege cellen tussen de broedcellen in. En dat wijst op Amerikaans vuilbroed."

Besmetting voorkomen
Vanwege de besmettelijkheid moet een uitbraak van Amerikaans vuilbroed gemeld worden bij de overheid. Uit labaratoriumtesten bleek dinsdag dat het inderdaad om de ziekte gaat.
In een straal van drie kilometer rond Berg en Terblijt mogen de komende weken geen bijen vervoerd worden, om zo verdere besmetting te voorkomen.

Bijen uit lijden verlost
Crombags heeft nog meer bijenvolkeren, maar het is nog niet duidelijk of die ook besmet zijn met de ziekte.
Het getroffen bijenvolk wordt vrijdag gedood. "Ook zodat ze uit hun lijden verlost worden", vertelt de imker. "Je ziet hoe ze hier afpeigeren. Dat is triest voor de dieren."

Lees ook: Bijenziekte Amerikaans vuilbroed in Berg en Terblijt.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Bijen
Bijenziekte Amerikaans vuilbroed in Berg en Terblijt
50.000 bijen moedwillig vergiftigd in Stramproy
GroenLinks Sittard-Geleen: meer aandacht voor de bij
'Natuur profiteert van laatste warme dagen'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen