Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijenpaviljoen Peelmuseum moet uitsterven zwarte bij stoppen

Geplaatst opdonderdag 21 oktober 2021 - 19:56

Een langgekoesterde wens van de vrijwilligers van het Peelmuseum in America gaat in vervulling. Er komt definitief een bijenpaviljoen. En dat is ook goed nieuws voor de met uitsterven bedreigde zwarte bij.

De gemeente heeft de grond van het museum voor 105.000 euro aangekocht, waardoor de uitbreiding mogelijk is.

Grond veiligstellen
De grond is nu nog eigendom van Mia Claassens, die het museum heeft opgericht. "Maar zij is inmiddels op leeftijd. Ze wilde daarom de grond nu veiligstellen", vertelt voorzitter Frans Steeghs. Voor het Peelmuseum was het geen optie om de grond zelf te kopen. "Daar hebben wij de financiële middelen niet voor. We zijn dan ook heel blij dat de gemeenteraad unaniem heeft ingestemd met de verlening van het krediet."

Lees ook: Peelmuseum in zwaar weer: 'Helaas geen coronasteun'

Honing slingeren
Nu het Peelmuseum zekerheid heeft over de grond, kunnen de uitbreidingsplannen starten. Er moet een compleet nieuw gebouw komen in de vorm van een honingraat. Daar kunnen bezoekers straks alles leren en ontdekken over de bij. "Want de bij hoort van oorsprong thuis in de Peel. Men kan in het bijenpaviljoen straks onder meer honing slingeren en er zijn workshops."

Zwarte bij
Maar Steeghs en de andere vrijwilligers hebben ook een duidelijk doel met de nieuwe hal. "De zwarte bij is een ras dat in Nederland met uitsterven bedreigd wordt. We willen het ras graag behouden. Een imker verzorgt de bijen hier goed." Volgens Steeghs is de zwarte bij onder meer uniek omdat deze bij lagere temperaturen uitvliegt. "Dit ras trekt zich van de temperatuur niet zoveel aan."

Steeghs hoopt dat het bijenpaviljoen in april 2022 klaar is. "We hopen de hal te kunnen openen als het seizoen begint. Alle werkzaamheden worden door de vrijwilligers zelf gedaan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen