Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Bijeenkomst Chroom-6: 'Ik ben mijn man en mijn zoon kwijt’

Geplaatst opwoensdag 6 juni 2018 - 13:05

In Roermond zijn (ex-)medewerkers van Defensie tijdens een bijeenkomst geïnformeerd over de gevaren en gevolgen van Chroom-6.

Volgens veel aanwezigen wordt en werd in de NAVO-depots in onder andere Brunssum en Eygelshoven met allerlei stoffen gewerkt die, zeker in combinatie met Chroom-6, zeer gevaarlijk zijn.

Boos
Tijdens de bijeenkomst liepen de gemoederen hoog op en verlieten diverse mensen regelmatig boos de zaal. Zo ook een vrouw van wie haar man negen jaar geleden overleed waarna haar zoon in psychische nood is geraakt. "Ik ben mijn man én mijn zoon kwijt, en ze doen helemaal niks."

Niet tevreden
Afgelopen maandag erkende Defensie dat zij al vanaf 1973 op de hoogte was van het gevaar dat werken met de giftige verf met zich meebrengt. De verf zou onder meer maag-, long-, neus- en bijholtekanker, astma en chronische longaandoeningen hebben veroorzaakt. Excuses zijn gemaakt, een schadevergoeding voor zieke werknemers is aangeboden, maar de medewerkers zijn niet tevreden en zitten met veel vragen.

Lees ook: Defensie biedt excuses aan voor tekortschieten met chroom-6

Vragen
Zo is voor hen bijvoorbeeld niet duidelijk waarom er niet eerder iets gedaan met alle meldingen en wie er nu recht heeft op een schadevergoeding. "Kanker is kanker", aldus een oud-medewerker die keelkanker heeft. "Maar ik heb geen recht op een vergoeding, omdat volgens het RIVM keelkanker niet tot de ziekten behoort die hun oorsprong kunnen vinden in het gebruik van Chroom-6."

Staatssecretaris Barbara Visser liet maandag weten dat de hoogte van de schadevergoeding varieert van 3850 euro tot 40.000 euro.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen