Overslaan en naar de inhoud gaan

Bier voor Beppie met bijzonder ingrediënt

Geplaatst opdinsdag 25 april 2017 - 14:50

Ze weet het zelf nog niet, maar Beppie Kraft krijgt een eigen bier. De in Zuid-Limburg veel voorkomende maretak is een van de smaakmakers van het speciaalbier.

Beppie Craft, een ambachtelijk of craft-beer, wordt gebrouwen door Niels Bassie en Pieter Gasthuis. Zij werken in café De Zwaan in Maastricht als biersommelier en zijn daar dus verantwoordelijk voor de bierkaart.

Jopen
Tijdens hun studie moesten de twee al een eigen bier brouwen, maar Beppie Craft is het eerste bier dat de twee officieel uitbrengen. Ze hebben daarvoor gebruik mogen maken van de ketels van bierbrouwerij Jopen in Haarlem, waar zo'n 3000 liter Beppie Craft is gemaakt.

Asterix
Bassie en Gasthuis wilden een voorjaarsbier brouwen met een typisch Limburgs tintje. Het werd een blond bier met maretak als bijzonder ingrediënt. Tijdens de Kerstdagen hangt dit gewas aan het plafond als mistletoe, al kennen meer mensen het misschien beter als een van de bestanddelen van de toverdrank die stripheld Asterix onoverwinnelijk maakt.

Giftig
Van de maretak worden alleen de takjes en de blaadjes gebruikt, omdat de besjes giftig zijn. Daarvan wordt een soort thee getrokken, die in het begin van het brouwproces wordt toegevoegd. Het kruid geeft het bier volgens brouwer Bassie een beetje een houtachtige smaak.

Lang nagedacht
De naam Beppie Craft is volgens Bassie het resultaat van lang nadenken. "We wilden eerst iets met de maretak doen, of met de naam van ons café. Maar daar kwamen we niet uit, dus werd het Beppie Craft. We maken tenslotte een craft-beer."

Eerste fust
Het eerste fust wordt tijdens Koningsdag officieel aangeslagen. Beppie Craft komt alleen van de tap, en is vooralsnog te krijgen aan de toog van café De Zwaan en Falstaff. Als Beppie een succes wordt, willen de twee biersommeliers ook in de toekomst eigen biertjes gaan brouwen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

De Ridder in Maastricht gaat weer bier maken
Maastricht stookt whisky met spelt
Horeca eten en drinken restaurant café
Reserveren horeca: nog veel tafeltjes vrij op 1 juni
Bierbrouwerij Stein eert spuitgasten met blusbier
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV