Overslaan en naar de inhoud gaan

Bier voor Beppie met bijzonder ingrediënt

Geplaatst opdinsdag 25 april 2017 - 14:50

Ze weet het zelf nog niet, maar Beppie Kraft krijgt een eigen bier. De in Zuid-Limburg veel voorkomende maretak is een van de smaakmakers van het speciaalbier.

Beppie Craft, een ambachtelijk of craft-beer, wordt gebrouwen door Niels Bassie en Pieter Gasthuis. Zij werken in café De Zwaan in Maastricht als biersommelier en zijn daar dus verantwoordelijk voor de bierkaart.

Jopen
Tijdens hun studie moesten de twee al een eigen bier brouwen, maar Beppie Craft is het eerste bier dat de twee officieel uitbrengen. Ze hebben daarvoor gebruik mogen maken van de ketels van bierbrouwerij Jopen in Haarlem, waar zo'n 3000 liter Beppie Craft is gemaakt.

Asterix
Bassie en Gasthuis wilden een voorjaarsbier brouwen met een typisch Limburgs tintje. Het werd een blond bier met maretak als bijzonder ingrediënt. Tijdens de Kerstdagen hangt dit gewas aan het plafond als mistletoe, al kennen meer mensen het misschien beter als een van de bestanddelen van de toverdrank die stripheld Asterix onoverwinnelijk maakt.

Giftig
Van de maretak worden alleen de takjes en de blaadjes gebruikt, omdat de besjes giftig zijn. Daarvan wordt een soort thee getrokken, die in het begin van het brouwproces wordt toegevoegd. Het kruid geeft het bier volgens brouwer Bassie een beetje een houtachtige smaak.

Lang nagedacht
De naam Beppie Craft is volgens Bassie het resultaat van lang nadenken. "We wilden eerst iets met de maretak doen, of met de naam van ons café. Maar daar kwamen we niet uit, dus werd het Beppie Craft. We maken tenslotte een craft-beer."

Eerste fust
Het eerste fust wordt tijdens Koningsdag officieel aangeslagen. Beppie Craft komt alleen van de tap, en is vooralsnog te krijgen aan de toog van café De Zwaan en Falstaff. Als Beppie een succes wordt, willen de twee biersommeliers ook in de toekomst eigen biertjes gaan brouwen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

De Ridder in Maastricht gaat weer bier maken
Maastricht stookt whisky met spelt
Horeca eten en drinken restaurant café
Reserveren horeca: nog veel tafeltjes vrij op 1 juni
Bierbrouwerij Stein eert spuitgasten met blusbier
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen