Overslaan en naar de inhoud gaan

Bieb wordt vraagbaak voor omgang met digitale overheid

Geplaatst opmaandag 1 juli 2019 - 17:43

De overheid vraagt burgers steeds vaker om informatie digitaal aan te leveren.

Voor lang niet iedereen is dat even vanzelfsprekend.

Vastlopen in digitale toepassingen
Voor mensen die vastlopen of vragen hebben over DigiD of online-loketten van overheidsinstanties komt er nu bij de bieb een loket waar mensen fysiek terecht kunnen met hun vragen. Het kan gaan om het invullen van de aangifte van de Belastingdienst, het verlengen van een rijbewijs bij het CBR, of vragen over het UWV of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Informatiepunt
In iedere provincie is vanaf 1 juli minstens één bibliotheek met een zogeheten Informatiepunt Digitale Overheid. In de Venlose bibliotheek werd maandagmorgen de aftrap gegeven voor het project. Het is de bedoeling dat er de komende tijd veel meer informatiepunten komen in de bibliotheken om mensen te helpen met digitale vragen die betrekking hebben op overheidsinstanties.

Mensen helpen
Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken verzorgde de aftrap in Venlo. Hij stelde dat de overheid enerzijds moet zorgen voor toegankelijke websites en toepassingen die voor iedereen logisch en zonder beperkingen te gebruiken zijn. "Van de andere kant moeten we mensen die toch vastlopen zo goed mogelijk helpen. Daar zijn deze informatiepunten heel belangrijk voor."

Vijf keer hetzelfde vragen
Iedereen die vanaf nu hulp nodig heeft, kan in de vijftien bibliotheken terecht. Daar zijn iedere middag mensen aanwezig die antwoord kunnen geven op vragen en kunnen assisteren bij het invullen van digitale formulieren als dat nodig is.

De 81-jarige Tooske Welling uit Venlo is blij met de ontwikkeling. Ze volgde al meer digitale cursussen in de bieb en is er erg over te spreken. "Het is grote klasse. Hier kun je terecht met al je vragen en ook vijf keer dezelfde vraag stellen. Want als ik maandag iets gezien heb, dan kan ik het dinsdag misschien wel nog, maar woensdag ben ik het soms weer vergeten. Kinderen en vrienden snappen dat niet, waardoor onmacht ontstaat en je niets meer durft te vragen." Inmiddels surft de tachtigplusser vrolijk over internet en weet ze prima haar weg te vinden. "Ik heb thuis gewoon Spotify op de computer."

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen