Overslaan en naar de inhoud gaan

Bidbook songfestival aangeboden: hoe ziet dat eruit?

Geplaatst opwoensdag 10 juli 2019 - 6:10

De steden die het Eurosongfestival volgend jaar in hun stad willen verwelkomen, moeten woensdag hun bidbook inleveren. De NPO, AvroTros en NOS buigen zich vervolgens over de inhoud.

De directeur van het MECC, Rob van de Wiel zei vorige maand al dat er 'geen criterium is, waar Maastricht niet aan kan voldoen'. 1Limburg blikt alvast vooruit op hoe de organisatie in Maastricht ingevuld kan zijn, met als uitgangspunt de voorgaande edities.

Locatie
De locatie voor de shows in Maastricht is sowieso het MECC. In de showlocatie moeten ongeveer 10.000 mensen passen tijdens de shows van het songfestival. In het MECC passen volgens een woordvoerder bijna 13.000 personen tijdens het songfestival. Eerder werd wel bekend dat het plafond twaalf centimeter te laag is in het MECC, maar dat was volgens de NPO geen belemmering.

Foto: Google Earth (Beeldbewerking Randy Beaumont/L1)

Infrastructuur
De infrastructuur in Maastricht is in orde. Zo zijn er een bus- en treinverbinding met België en Duitsland. Per auto is Maastricht goed te bereiken vanuit de Europese landen. Wel stelt de EBU, de organisator achter elk songfestival, de eis dat er een internationaal vliegveld bij de organiserende stad moet liggen. Dat is in Maastricht niet het geval.

De lijnvluchten vanaf Maastricht Aachen Airport gaan vooral naar zonbestemmingen. Het is dus goed mogelijk dat de organisatie een beroep doet op vliegvelden in de buurt. Daarvan bieden Düsseldorf en Brussel internationale vluchten aan.

Foto: Google Earth (Beeldbewerking Randy Beaumont/L1)

Overnachtingen
De stad waar het songfestival plaatsvindt, moet ongeveer twee- tot drieduizend slaapplekken bieden. Het is al bekend dat de organisatie die het songfestival naar Maastricht wil halen een optie heeft genomen op 3000 hotelkamers. "Deze kamers bevinden zich binnen een half uur van het MECC", zegt een woordvoerder van de evenementenlocatie.

Die gereserveerde kamers zijn vooral bedoeld voor de delegaties, crew en pers. Omdat er ook veel internationale bezoekers naar het liedjesfestijn zullen komen, moet de organisatie wel buiten Maastricht kijken. De regio Zuid-Limburg biedt gelukkig meer dan 50.000 slaapplaatsen, volgens Anya Niewierra van Visit Zuid-Limburg.

Foto: Google Earth (Beeldbewerking Randy Beaumont/L1)

Eurovision Village
Naast de locatie voor de shows is er ieder jaar ook een Eurovision Village. In dit gebied kunnen fans hun favoriete kandidaten zien optreden en zijn er tal van activiteiten in de songfestivalweek. Tijdens de liveshows kunnen fans hier op grote schermen ook meekijken.

De afgelopen jaren werd dit songfestivaldorp vier keer op een plein gerealiseerd, twee keer in een park, een keer op straat en eenmaal in de binnenstad zelf. Het Vrijthof, Onze Lieve Vrouweplein of de Markt kan een optie zijn als Maastricht ook gaat voor een plein. Mocht de organisatie een groenere omgeving willen, biedt het Stadspark of het Griendpark kansen.

Blader door de foto's om mogelijke locaties te zien:

Euroclub
Iedere editie wordt er ook een Euroclub aangewezen. De organisatie beschrijft deze club als 'de plek waar artiesten, delegaties, pers en fans naar toe kunnen na de activiteiten om plezier te hebben'.

In Tel Aviv kregen tien fans van ieder land een toegangskaart voor de Euroclub. Bij voorgaande edities waren vooral nachtclubs en evenementenlocaties de setting. Ook werd de Euroclub al eens ingericht in een concerthal, bierbrouwerij en op straat.

In Maastricht zijn de evenementenlocaties Rebelle, Complex, La Bonbonnière of de Muziekgieterij een optie. Het gerenoveerde Sphinx-gebouw biedt ook mogelijkheden. En mocht de Eurovision Village op het Vrijthof komen, kan de organisatie ook ervoor kiezen om verschillende horecagelegenheden rondom het plein te bestempelen als een grote Euroclub.

Openingsceremonie
De eerste grote gebeurtenis die de songfestivalweek opent is de rode loper waar de delegaties zich voor het eerst echt voorstellen aan de wereldpers. De vorige edities laten zien dat er altijd wordt gekozen voor een iconisch gebouw in de gaststad.

In de afgelopen tien jaar rolde de rode loper vier keer uit bij het stadshuis van de organiserende stad. Het stadshuis op de Markt zou dus een logische keuze kunnen zijn voor de organisatie. De vorige gaststeden kozen ook al eens voor een plein, museum, paleis of opera.

En verder?
Op het Songfestival komen honderden journalisten af. Er moet een locatie komen die plaats biedt aan 2000 journalisten. Ook werd er in de bidbooks van de vorige jaren een locatie opgenomen als Euro Fan Café. Naast drankjes kunnen fans daar terecht voor meet en greets en optredens van hun favoriete kandidaten en meedoen met quizzen.

En wat cafés betreft, heeft de organisatie genoeg keuze in het bourgondische Maastricht.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen