Overslaan en naar de inhoud gaan

Bidbook openbaar: zo had Songfestival eruit kunnen zien

Geplaatst opvrijdag 30 augustus 2019 - 18:25

Het duurde 22 minuten vanaf de winst van Duncan Laurence in Tel Aviv totdat Maastricht zich kandidaat stelde om het Songfestival in 2020 in de stad te laten neerstrijken. Rotterdam won vrijdag, maar hoe had het Songfestival er in Maastricht in 2020 uit kunnen zien?

We zetten de belangrijkste elementen uit het bidbook van Maastricht voor je op een rij. Dat bidbook werd vrijdagmiddag openbaar en was maandenlang een groot geheim.

Kosten
Om het evenement mogelijk te maken, zijn er bij de deelnemende partijen verschillende budgetten vrijgemaakt. Zo wilde de gemeente Maastricht 6 miljoen in het evenement steken. De provincie zou iets meer investeren: 6,5 miljoen euro. De kosten in natura, waaronder inspanningen die de ambtenaren in dienst kunnen doen, komen uit op 5,2 miljoen euro. De inkomsten die het Songfestival zou opleveren wordt beraamd op 700.000 euro.

De tot nu toe gemaakte kosten komen neer op zo'n 300.000 euro.

Foto: ANP (Beeldbewerking: L1)

MECC
Nog even over het MECC, na de bekendmaking werd al bekend dat de draagcapaciteit van de spanten Maastricht uiteindelijk de das om deed. Wat opvalt in het bidbook is dat de organisatie aangeeft dat er geen duidelijkheid werd geschept door de NPO/AVROTROS/NOS over de draagcapaciteit. Zo werd er in het Programma van Eisen met geen woord over gerept en vragen die de organisatie had gesteld, leverden geen definitieve helderheid op. De plafondhoogte, 12 centimeter te laag volgens de eisen, leek ook even een punt voor de organisatie. Maar na een telefoontje met de organisatie kregen ze toch groen licht, zo valt er te lezen.

Lees ook: Draagcapaciteit MECC deed Maastricht uiteindelijk de das om

Eurovision Village
Behalve de locatie voor de shows is er ieder jaar ook een Eurovision Village. In dit gebied kunnen fans hun favoriete kandidaten zien optreden en zijn er tal van activiteiten in de songfestivalweek. Via grote schermen missen fans niks van de liveshows. Het Eurovision Village zou twaalf dagen lang neerstrijken op de gloednieuwe 'City Meadow' in het Sphinxkwartier bij markante gebouwen zoals de Cokesfabriek, het Kunstfront en het LABgebouw.

Foto: Google Earth (Beeldbewerking Randy Beaumont/L1)

Euro Club
De Euroclub is dé officiële uitgaansgelegenheid voor vips, pers, crew en delegatieleden. De organisatie wilde de ronde silo in 'City Meadow' inrichten als Euroclub. In de tweede fase van het meedingen naar de kandidatuur kwam Maastricht terug op dat besluit. "We bespeurden bij zowel de Host Broadcaster (NPO/AVROTROS/NOS, red.) als vertegenwoordigers van de OGAE (fanclub, red.) een voorkeur voor een alternatief in de vorm van de Muziekgieterij", staat in het bidbook. "Daar gaan we graag in mee, vooral ook omdat we daarmee de capaciteit van het Eurovision Village kunnen vergroten."

De gemeente wilde ook ondernemers de ruimte geven, 'zoals we dat in Maastricht bijvoorbeeld ook rond carnaval en de concerten van André Rieu gewend zijn'.

Foto: Google Earth (Beeldbewerking Randy Beaumont/L1)

Openingsceremonie
Het traditionele rode loper-moment op de zondag voorafgaand aan de Songfestivalweek zou moeten plaatsvinden bij het provinciehuis aan de Maas. Voor de organisatie zou dat dé locatie zijn, aangezien in 1992 het Verdrag van Maastricht daar werd ondertekend. De rode loper zou uitrollen over pontons in de Maas bij het Gouvernement.

Foto: Google Earth (Beeldbewerking Randy Beaumont/L1)

Sleuteloverdracht
Een ander symbolisch moment is de sleuteloverdracht. De burgemeester van Tel Aviv zou in januari 2020 op het Stadhuis op de Markt symbolisch de sleutels overdragen aan collega Annemarie Penn-te Strake. Om het geen exclusief feestje te laten worden, dacht de organisatie aan een aftelklok. Die zou op de buitenmuur van het stadhuis worden geprojecteerd, maar niet alleen in Maastricht. Om de songfestivalkoorts in heel Nederland aan te wakkeren, wilde de organisatie de klok laten terugkomen op verschillende plekken in Nederland: "Van het Kurhaus in Scheveningen tot een zijmuur van een flatgebouw in Heerenveen."

De digitale aftelklok
Foto: ANP

Keuvelen bij de TEFAF
De fameuze kunstbeurs TEFAF zou ook een rol gaan spelen tijdens de meeting voor de 'Heads of Delegation', waar de deelnemende landen meer informatie krijgen over de aankomende shows. Tijdens een bijeenkomst op 9 maart zou er een privé diner op de beursvloer worden aangeboden aan de delegatiehoofden. Daarna zouden ze worden ondergebracht in viersterrenhotels, om de volgende dag te vergaderen in de Céramique-zalen van Hotel Crowne Plaze aan de Maas over de aankomende editie in het MECC.

Accommodatie
In het bidbook komt de organisatie terug op de hotelcapaciteit. Daarbij keek zij tot veertig kilometer buiten de stad. In totaal staat dat garant voor 13.225 kamers, ook in België en Duitsland. De organisatie had zelf al 3000 hotelkamers in Maastricht geblokt voor crew, journalisten en delegatieleden.

Reclame
Tenslotte zou er op vier luchthavens in de directe omgeving een songfestivalbalie komen voor de zichtbaarheid. In Maastricht zouden 400 vlaggen, 120 banieren, 150 abri's en 150 taxi's en bussen de stad in Songfestivalsferen moeten krijgen.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen