Overslaan en naar de inhoud gaan

Bidbook openbaar: zo had Songfestival eruit kunnen zien

Geplaatst opvrijdag 30 augustus 2019 - 18:25

Het duurde 22 minuten vanaf de winst van Duncan Laurence in Tel Aviv totdat Maastricht zich kandidaat stelde om het Songfestival in 2020 in de stad te laten neerstrijken. Rotterdam won vrijdag, maar hoe had het Songfestival er in Maastricht in 2020 uit kunnen zien?

We zetten de belangrijkste elementen uit het bidbook van Maastricht voor je op een rij. Dat bidbook werd vrijdagmiddag openbaar en was maandenlang een groot geheim.

Kosten
Om het evenement mogelijk te maken, zijn er bij de deelnemende partijen verschillende budgetten vrijgemaakt. Zo wilde de gemeente Maastricht 6 miljoen in het evenement steken. De provincie zou iets meer investeren: 6,5 miljoen euro. De kosten in natura, waaronder inspanningen die de ambtenaren in dienst kunnen doen, komen uit op 5,2 miljoen euro. De inkomsten die het Songfestival zou opleveren wordt beraamd op 700.000 euro.

De tot nu toe gemaakte kosten komen neer op zo'n 300.000 euro.

Foto: ANP (Beeldbewerking: L1)

MECC
Nog even over het MECC, na de bekendmaking werd al bekend dat de draagcapaciteit van de spanten Maastricht uiteindelijk de das om deed. Wat opvalt in het bidbook is dat de organisatie aangeeft dat er geen duidelijkheid werd geschept door de NPO/AVROTROS/NOS over de draagcapaciteit. Zo werd er in het Programma van Eisen met geen woord over gerept en vragen die de organisatie had gesteld, leverden geen definitieve helderheid op. De plafondhoogte, 12 centimeter te laag volgens de eisen, leek ook even een punt voor de organisatie. Maar na een telefoontje met de organisatie kregen ze toch groen licht, zo valt er te lezen.

Lees ook: Draagcapaciteit MECC deed Maastricht uiteindelijk de das om

Eurovision Village
Behalve de locatie voor de shows is er ieder jaar ook een Eurovision Village. In dit gebied kunnen fans hun favoriete kandidaten zien optreden en zijn er tal van activiteiten in de songfestivalweek. Via grote schermen missen fans niks van de liveshows. Het Eurovision Village zou twaalf dagen lang neerstrijken op de gloednieuwe 'City Meadow' in het Sphinxkwartier bij markante gebouwen zoals de Cokesfabriek, het Kunstfront en het LABgebouw.

Foto: Google Earth (Beeldbewerking Randy Beaumont/L1)

Euro Club
De Euroclub is dé officiële uitgaansgelegenheid voor vips, pers, crew en delegatieleden. De organisatie wilde de ronde silo in 'City Meadow' inrichten als Euroclub. In de tweede fase van het meedingen naar de kandidatuur kwam Maastricht terug op dat besluit. "We bespeurden bij zowel de Host Broadcaster (NPO/AVROTROS/NOS, red.) als vertegenwoordigers van de OGAE (fanclub, red.) een voorkeur voor een alternatief in de vorm van de Muziekgieterij", staat in het bidbook. "Daar gaan we graag in mee, vooral ook omdat we daarmee de capaciteit van het Eurovision Village kunnen vergroten."

De gemeente wilde ook ondernemers de ruimte geven, 'zoals we dat in Maastricht bijvoorbeeld ook rond carnaval en de concerten van André Rieu gewend zijn'.

Foto: Google Earth (Beeldbewerking Randy Beaumont/L1)

Openingsceremonie
Het traditionele rode loper-moment op de zondag voorafgaand aan de Songfestivalweek zou moeten plaatsvinden bij het provinciehuis aan de Maas. Voor de organisatie zou dat dé locatie zijn, aangezien in 1992 het Verdrag van Maastricht daar werd ondertekend. De rode loper zou uitrollen over pontons in de Maas bij het Gouvernement.

Foto: Google Earth (Beeldbewerking Randy Beaumont/L1)

Sleuteloverdracht
Een ander symbolisch moment is de sleuteloverdracht. De burgemeester van Tel Aviv zou in januari 2020 op het Stadhuis op de Markt symbolisch de sleutels overdragen aan collega Annemarie Penn-te Strake. Om het geen exclusief feestje te laten worden, dacht de organisatie aan een aftelklok. Die zou op de buitenmuur van het stadhuis worden geprojecteerd, maar niet alleen in Maastricht. Om de songfestivalkoorts in heel Nederland aan te wakkeren, wilde de organisatie de klok laten terugkomen op verschillende plekken in Nederland: "Van het Kurhaus in Scheveningen tot een zijmuur van een flatgebouw in Heerenveen."

De digitale aftelklok
Foto: ANP

Keuvelen bij de TEFAF
De fameuze kunstbeurs TEFAF zou ook een rol gaan spelen tijdens de meeting voor de 'Heads of Delegation', waar de deelnemende landen meer informatie krijgen over de aankomende shows. Tijdens een bijeenkomst op 9 maart zou er een privé diner op de beursvloer worden aangeboden aan de delegatiehoofden. Daarna zouden ze worden ondergebracht in viersterrenhotels, om de volgende dag te vergaderen in de Céramique-zalen van Hotel Crowne Plaze aan de Maas over de aankomende editie in het MECC.

Accommodatie
In het bidbook komt de organisatie terug op de hotelcapaciteit. Daarbij keek zij tot veertig kilometer buiten de stad. In totaal staat dat garant voor 13.225 kamers, ook in België en Duitsland. De organisatie had zelf al 3000 hotelkamers in Maastricht geblokt voor crew, journalisten en delegatieleden.

Reclame
Tenslotte zou er op vier luchthavens in de directe omgeving een songfestivalbalie komen voor de zichtbaarheid. In Maastricht zouden 400 vlaggen, 120 banieren, 150 abri's en 150 taxi's en bussen de stad in Songfestivalsferen moeten krijgen.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen