Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bezuiniging op regionale omroepen moet teruggedraaid'

Geplaatst opdonderdag 29 september 2016 - 17:25

Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil dat de bezuiniging van zeventien miljoen op de regionale omroepen, waaronder L1, wordt teruggedraaid.

Ook zou de financiering van de regionale omroepen weer via het provinciefonds moeten gaan lopen en niet meer via de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Motie
Dat staat in een motie die vrijdag op initiatief van D66 wordt ingediend in het Limburgs Parlement.
De motie wordt in ieder geval ondersteund door de mede-coalitiepartijen CDA, SP en PvdA. Samen zijn die vier partijen goed voor 27 van de 47 zetels. D66-fractievoorzitter Leon Vaessen verwacht ook nog steun van andere partijen, gezien het stemgedrag bij soortgelijke, al aangenomen moties in Provinciale Staten van Noord-Brabant en Drenthe.

Zeventien miljoen
Vaessen dient de motie in omdat dat de bezuiniging van zeventien miljoen euro niet door de dertien regionale omroepen gezamenlijk kan worden gerealiseerd. Volgens een ruime meerderheid van hen komt dat omdat staatssecretaris Sander Dekker de belofte niet is nagekomen om de onafhankelijkheid van de individuele omroepen wettelijk vast te leggen. De bezuiniging moet nu naar rato door iedere omroep afzonderlijk worden opgebracht.

Verstandige besluiten
Volgens D66-voorman Vaessen komt door de 'forse bezuinigingen' het goed functioneren van L1 als de bron van Limburgs tv-, radio- en webnieuws in gevaar. Het provinciebestuur wordt opgeroepen om een lobby te starten bij de Tweede Kamer op basis van de motie, samen met andere gelijkgestemde provincies. "De staatssecretaris moet bewogen worden tot verstandige besluiten", aldus Vaessen.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen