Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bezuiniging op regionale omroepen moet teruggedraaid'

Geplaatst opdonderdag 29 september 2016 - 17:25

Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil dat de bezuiniging van zeventien miljoen op de regionale omroepen, waaronder L1, wordt teruggedraaid.

Ook zou de financiering van de regionale omroepen weer via het provinciefonds moeten gaan lopen en niet meer via de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Motie
Dat staat in een motie die vrijdag op initiatief van D66 wordt ingediend in het Limburgs Parlement.
De motie wordt in ieder geval ondersteund door de mede-coalitiepartijen CDA, SP en PvdA. Samen zijn die vier partijen goed voor 27 van de 47 zetels. D66-fractievoorzitter Leon Vaessen verwacht ook nog steun van andere partijen, gezien het stemgedrag bij soortgelijke, al aangenomen moties in Provinciale Staten van Noord-Brabant en Drenthe.

Zeventien miljoen
Vaessen dient de motie in omdat dat de bezuiniging van zeventien miljoen euro niet door de dertien regionale omroepen gezamenlijk kan worden gerealiseerd. Volgens een ruime meerderheid van hen komt dat omdat staatssecretaris Sander Dekker de belofte niet is nagekomen om de onafhankelijkheid van de individuele omroepen wettelijk vast te leggen. De bezuiniging moet nu naar rato door iedere omroep afzonderlijk worden opgebracht.

Verstandige besluiten
Volgens D66-voorman Vaessen komt door de 'forse bezuinigingen' het goed functioneren van L1 als de bron van Limburgs tv-, radio- en webnieuws in gevaar. Het provinciebestuur wordt opgeroepen om een lobby te starten bij de Tweede Kamer op basis van de motie, samen met andere gelijkgestemde provincies. "De staatssecretaris moet bewogen worden tot verstandige besluiten", aldus Vaessen.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen