Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezorgdheid over dodelijke genafwijking paarden

Geplaatst opdinsdag 8 mei 2018 - 19:06

Er is een desastreuze aandoening in de paardenwereld ontdekt die zich mogelijk ook in de Nederlandse paardenpopulatie verspreidt.

Het gaat om de genetische afwijking WFFS, voluit het Warmblood Fragile Foal Syndrome. Veulens die er aan lijden worden geboren met ernstige afwijkingen. Om te ontdekken hoe groot het probleem is, worden de paarden getest op de afwijking.

Dood
Veulens met
WFFS worden soms dood geboren. Als ze bij de geboorte wel leven hebben ze ernstige huidafwijkingen, krijgen ze pijnlijke wonden of hebben ze last van gewrichtsproblemen. Doorgaans sterven ze snel of moeten ze geëuthanaseerd worden.

Onbekend
Volgens dierenarts Steven
Clissen is de aandoening in Nederland nog vrij onbekend. "De aandoening is al een aantal jaren bekend in Amerika, maar in Nederland is het nieuw. In de springpaardenfokkerij zijn er tot op heden nog geen paarden bekend die drager zijn van het gen. In de dressuurpaardenfokkerij zijn er wel paarden ontdekt die drager zijn van de genetische afwijking."

'Nog niks aan de hand'
De Limburgse Bondscoach Rob Ehrens van de Nederlandse springruiters, maakt zich nog geen zorgen: "Het wordt op dit moment allemaal enorm opgeblazen. Het is nu belangrijk dat we allemaal goed blijven monitoren en de zaak goed in de gaten blijven houden. Er is wat mij betreft nog niks aan de hand."

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen