Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezoekerscentrum Margraten: 'Taak verhalen te vertellen'

Geplaatst opmaandag 10 mei 2021 - 10:25

De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten krijgt een nieuw bezoekerscentrum.

Het doel is om het verhaal van de begraafplaats en de militairen die er begraven liggen, te vertellen en door te geven aan jongere generaties.

Nieuwe taak
"We werken voor een Amerikaanse overheidsorganisatie, de American Battle Monuments Commission (ABMC). We onderhouden wereldwijd 26 Amerikaanse begraafplaatsen buiten de Verenigde Staten", vertelt directeur Frenk Lahaye van het bezoekerscentrum. "Een van onze taken is het perfect onderhouden van die begraafplaatsen om de jongens te eren."

"De laatste jaren zijn steeds meer ooggetuigen, veteranen en hun directe familieleden weggevallen", zegt Lahaye. "Zij kunnen de verhalen niet meer zelf vertellen. Daarom wordt dat nu onze taak. Het vertellen van die verhalen doen we aan de hand van bezoekerscentra."

Geschiedenis
In het centrum krijgen bezoekers een indruk van de geschiedenis van de begraafplaats. Het verloop van de Tweede Wereldoorlog wordt verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van soldaten die er begraven liggen. Verder krijgen veldslagen aandacht waarbij de meeste soldaten die in Margraten liggen zijn gesneuveld.

Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum in Margraten is het tiende centrum dat wordt gerealiseerd op een Amerikaanse begraafplaats. Het is voor het eerst dat zo'n centrum niet ontworpen is door Amerikanen. KAAN-Architecten uit Rotterdam nam die taak op zich.

De bouw van het centrum start dit jaar en is naar verwachting achttien maanden later klaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen