Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezoekerscentrum Margraten: 'Taak verhalen te vertellen'

Geplaatst opmaandag 10 mei 2021 - 10:25

De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten krijgt een nieuw bezoekerscentrum.

Het doel is om het verhaal van de begraafplaats en de militairen die er begraven liggen, te vertellen en door te geven aan jongere generaties.

Nieuwe taak
"We werken voor een Amerikaanse overheidsorganisatie, de American Battle Monuments Commission (ABMC). We onderhouden wereldwijd 26 Amerikaanse begraafplaatsen buiten de Verenigde Staten", vertelt directeur Frenk Lahaye van het bezoekerscentrum. "Een van onze taken is het perfect onderhouden van die begraafplaatsen om de jongens te eren."

"De laatste jaren zijn steeds meer ooggetuigen, veteranen en hun directe familieleden weggevallen", zegt Lahaye. "Zij kunnen de verhalen niet meer zelf vertellen. Daarom wordt dat nu onze taak. Het vertellen van die verhalen doen we aan de hand van bezoekerscentra."

Geschiedenis
In het centrum krijgen bezoekers een indruk van de geschiedenis van de begraafplaats. Het verloop van de Tweede Wereldoorlog wordt verteld aan de hand van persoonlijke verhalen van soldaten die er begraven liggen. Verder krijgen veldslagen aandacht waarbij de meeste soldaten die in Margraten liggen zijn gesneuveld.

Bezoekerscentrum
Het bezoekerscentrum in Margraten is het tiende centrum dat wordt gerealiseerd op een Amerikaanse begraafplaats. Het is voor het eerst dat zo'n centrum niet ontworpen is door Amerikanen. KAAN-Architecten uit Rotterdam nam die taak op zich.

De bouw van het centrum start dit jaar en is naar verwachting achttien maanden later klaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen