Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewoners ten einde raad: 'Zo ga je toch niet met mensen om?'

Geplaatst opdonderdag 2 december 2021 - 22:30

Tien maanden zitten ze al in de ellende en het einde is nog niet in zicht. Leon en Addy Offermans willen dat nu eindelijk iets gebeurt, nadat hun huis in Hoensbroek zware schade opliep door een explosie bij de buren.

Het is het bekende van-het-kastje-naar-de-muurverhaal dat op 4 februari van dit jaar begint als een van de bewoners van de Harmoniestraat in Hoensbroek een zware explosie in zijn eigen garage veroorzaakt. Het is het gevolg van gepruts met gasflessen.

Lijdensweg
Het is een wonder dat er in de straat geen gewonden vallen, maar de schade is er niet minder om. De woning van de veroorzaker is compleet verwoest, maar omdat het om een 2-onder-1-kapwoning gaat, is ook bij zijn buren de schade enorm. Het huis is ontzet en overal zijn er scheuren en lekkages. Van de gemeente mogen ze er niet meer wonen en dus moeten ze halsoverkop iets anders zoeken. Maar die tijdelijke situatie duurt al bijna een jaar en beide panden liggen er nog precies bij zoals op die 4e februari. Er is weliswaar gesloopt, maar hersteld is er niks. En een plan ligt er ook niet.

Lees ook: Buurtbewoners niet verrast door explosie Hoensbroek

Zwervend bestaan
"We sliepen eerst in het golfhotel in Brunssum, toen bij de Zeekoelen, daarna hebben we nog in het Maankwartier gezeten en sinds een tijdje zitten we in een stacaravan in Oirsbeek. De verzekering vergoedt het verblijf, maar intussen is er geen enkel zicht op een echte oplossing", vertelt Leon, die er ook mentaal onder lijdt. Ze hebben al twee keer een verzekeringsexpert op bezoek gehad, maar veel heeft dat niet opgeleverd. "Je hoort niks, een rapport hebben we nooit gezien en dan komen ze met een begroting die je dan maar even moeten tekenen. Dat heb ik geweigerd, want je weet als leek niet eens waarvoor je tekent."

explosie1a

Advocaat
De materiele schade die het stel heeft, wordt geschat op 200.000 euro. Daarnaast hebben ze zelf de expert moeten betalen en moeten ze twee keer de vaste lasten ophoesten. "Ik heb mijn auto moeten verkopen om nog rond te kunnen komen. En al ons spaargeld zit in dit huis, wat op dit moment niks meer waard is", zegt Leon. Hij heeft inmiddels een gesprek gehad met burgemeester Roel Wever van Heerlen en ook heeft hij een advocaat in handen genomen. Die verdiepte zich donderdag voor de eerste keer in deze zaak. "Je ziet dit wel vaker, partijen zijn heel traag, maar mensen hebben gewoon recht op deugdelijke informatie. Ik heb er goede hoop op dat er snel een oplossing komt", zegt advocaat Ivo Sigmund, nadat hij het hele verhaal heeft aangehoord. Een soortgelijke zaak had hij jaren geleden in Haanrade, waar een vrachtwagen een woning inreed en een gezin dakloos raakte. "Dat is uiteindelijk ook opgelost, maar er zijn altijd veel partijen bij betrokken en dat maakt het ingewikkeld."

explosie1b

Oplossing
Voor Leon en Addy is het belangrijkste dat er nu iets gaat gebeuren. "Het maakt ons niet eens veel uit of we nu hier kunnen blijven of ergens anders een huisje kunnen kopen. Er moet gewoon een oplossing komen, want op deze manier ga je niet met mensen om. Je hoort gewoon niks en het lijkt wel of alle partijen elkaar de hand boven het hoofd houden."

Reactie
De verzekeraar van het echtpaar, ABN-AMRO, kon donderdag nog niet met een inhoudelijke reactie komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen