Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewoners Schinveld teleurgesteld: 'Zelfs in Afrika is er 4G'

Geplaatst opdonderdag 27 september 2018 - 6:00

Bewoners van de straat Heringsbosch in Schinveld zijn teleurgesteld. Ondanks dat alle vergunningen en subsidies rond waren, krijgen zij toch geen toegang tot het Duitse internet.

"Plots kreeg ik geen contact meer met de Duitse glasvezelfabrikant en wat blijkt: het ministerie houdt een verbinding tegen. Het bedrijf is monddood gemaakt. Dat mag wettelijk gezien niet eens", vertelt bewoner Bram Doorakkers.

Lees ook: Ministerie houdt bewoners Schinveld bewust offline

Satelliet
Bram is de initiatiefnemer en is samen met de gemeente al twee jaar bezig een internetverbinding in de straat mogelijk te maken en vindt het onvoorstelbaar dat het niet doorgaat. "Ik ben een ondernemer met een eigen bedrijf aan huis. Omdat er in deze regio geen internetverbinding is, heb ik eerder een Duitse satelliet in bruikleen gehad. Niemand die er iets van zei. Ik kon er mijn werk mee doen, maar de verbinding was veel te traag."

Werkstukken
En Bram is niet de enige in de straat. "Het gaat om achttien huishoudens. Er komt steeds meer verjonging in de straat. Jonge gezinnen, mensen die net als ik een eigen bedrijf aan huis starten. Het is toch belachelijk dat kinderen naar hun opa en oma moeten gaan om een werkstuk te versturen voor school?"

Aftappen
Het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt de internetverbinding bewust tegen. Als de lijn in Duits bezit is, mag de lijn niet afgetapt worden. Wil de overheid iemand afluisteren, moet daar een vergunning voor gevraagd worden in Duitsland.

'Geen poot om op te staan'
Volgens Doorakkers laat de overheid een unieke kans schieten en heeft zij juridisch gezien geen poot om op te staan. "Als ik morgen een Duitse internetkabel hier laat leggen, kan daar juridisch gezien niks tegen gedaan worden. Er is namelijk niks over vastgelegd in onze wetgeving. En als Nederland zo in gevaar zou zijn als ik via Duitsland internet heb, waarom leggen ze voor ons dan geen kabel richting Brunssum? Dan zijn de problemen opgelost."

Lees ook: Duits internet voor Schinveldse straat

Trage vaste lijn
"Wat mij tegen de borst stuit, is dat we wel gebruik mogen maken van het Duitse riool en lichtnetwerk, maar geen kabel voor internet mogen trekken. Zelfs niet als iedereen daar goedkoper mee uit is." Bram en de andere bewoners hebben wel een ouderwetse vaste lijn. "We hebben nu alleen een vaste telefoonlijn met maar liefst 1MB snelheid als we internet willen gebruiken. Mijn kerstkaart is nog sneller per post bij de buurvrouw dan via de e-mail. Zelfs in de middle of nowhere in Afrika is er nog 4G."

Proef
Wethouder van de gemeente Onderbanken Peter Salden heeft aangegeven zich hard te blijven maken voor een internetverbinding en wil daarom een pilot starten. "Ik wil gewoon dat de aansluiting er komt. We zien dan wel tegen welke problemen we aanlopen en kunnen dan naar oplossingen kijken. We moeten in mogelijkheden denken."

Het ministerie heeft inmiddels aangegeven mee te willen werken aan deze proef, maar dan moet er wel eerst een convenant worden gesloten met Duitsland.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen