Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Bewoners Schinveld teleurgesteld: 'Zelfs in Afrika is er 4G'

Geplaatst opdonderdag 27 september 2018 - 6:00

Bewoners van de straat Heringsbosch in Schinveld zijn teleurgesteld. Ondanks dat alle vergunningen en subsidies rond waren, krijgen zij toch geen toegang tot het Duitse internet.

"Plots kreeg ik geen contact meer met de Duitse glasvezelfabrikant en wat blijkt: het ministerie houdt een verbinding tegen. Het bedrijf is monddood gemaakt. Dat mag wettelijk gezien niet eens", vertelt bewoner Bram Doorakkers.

Lees ook: Ministerie houdt bewoners Schinveld bewust offline

Satelliet
Bram is de initiatiefnemer en is samen met de gemeente al twee jaar bezig een internetverbinding in de straat mogelijk te maken en vindt het onvoorstelbaar dat het niet doorgaat. "Ik ben een ondernemer met een eigen bedrijf aan huis. Omdat er in deze regio geen internetverbinding is, heb ik eerder een Duitse satelliet in bruikleen gehad. Niemand die er iets van zei. Ik kon er mijn werk mee doen, maar de verbinding was veel te traag."

Werkstukken
En Bram is niet de enige in de straat. "Het gaat om achttien huishoudens. Er komt steeds meer verjonging in de straat. Jonge gezinnen, mensen die net als ik een eigen bedrijf aan huis starten. Het is toch belachelijk dat kinderen naar hun opa en oma moeten gaan om een werkstuk te versturen voor school?"

Aftappen
Het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt de internetverbinding bewust tegen. Als de lijn in Duits bezit is, mag de lijn niet afgetapt worden. Wil de overheid iemand afluisteren, moet daar een vergunning voor gevraagd worden in Duitsland.

'Geen poot om op te staan'
Volgens Doorakkers laat de overheid een unieke kans schieten en heeft zij juridisch gezien geen poot om op te staan. "Als ik morgen een Duitse internetkabel hier laat leggen, kan daar juridisch gezien niks tegen gedaan worden. Er is namelijk niks over vastgelegd in onze wetgeving. En als Nederland zo in gevaar zou zijn als ik via Duitsland internet heb, waarom leggen ze voor ons dan geen kabel richting Brunssum? Dan zijn de problemen opgelost."

Lees ook: Duits internet voor Schinveldse straat

Trage vaste lijn
"Wat mij tegen de borst stuit, is dat we wel gebruik mogen maken van het Duitse riool en lichtnetwerk, maar geen kabel voor internet mogen trekken. Zelfs niet als iedereen daar goedkoper mee uit is." Bram en de andere bewoners hebben wel een ouderwetse vaste lijn. "We hebben nu alleen een vaste telefoonlijn met maar liefst 1MB snelheid als we internet willen gebruiken. Mijn kerstkaart is nog sneller per post bij de buurvrouw dan via de e-mail. Zelfs in de middle of nowhere in Afrika is er nog 4G."

Proef
Wethouder van de gemeente Onderbanken Peter Salden heeft aangegeven zich hard te blijven maken voor een internetverbinding en wil daarom een pilot starten. "Ik wil gewoon dat de aansluiting er komt. We zien dan wel tegen welke problemen we aanlopen en kunnen dan naar oplossingen kijken. We moeten in mogelijkheden denken."

Het ministerie heeft inmiddels aangegeven mee te willen werken aan deze proef, maar dan moet er wel eerst een convenant worden gesloten met Duitsland.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen