Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewoners Paarlo zien meditatiegebouw niet zitten

Geplaatst opdonderdag 5 november 2020 - 6:25

Een nieuwe woonvorm voor mediterende vrouwen in Paarlo stuit op verzet. Bewoners zien de plannen van de Maharishi Vedic University (MVU) niet zitten.

De gemeente zet het sein voorlopig op groen, maar zegt dat er wel aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan.

Beschermd gebied
Paarlo is een gehucht tussen Sint-Odiliënberg en Vlodrop en het telt maar vijftien huizen. Vooral wandelaars en fietsers doorkruisen het dorpje dat het in hart van het Roerdal ligt, een beschermd Natura 2000-gebied. Bouwvergunningen worden in dit gebied nauwelijks verleend en daarom zijn de bewoners ook erg verbaasd over een nieuwbouwplan van de Maharishi Vedic University. Die wil een gebouw neerzetten van ruim 80 meter lang en drie verdiepingen hoog, op de plek waar tot een paar jaar geleden een boerderij stond.

"Dit past totaal niet in dit gebied, onbegrijpelijk dat de gemeente dit toestaat. Als wij een schuur willen plaatsen, wordt dat niet toegestaan", vertelt bewoner Wim Strous, die er vlakbij woont. Hij heeft niks tegen de Maharishi-beweging, maar vreest wel dat het hek van de dam is als dit project een vergunning krijgt. "Want dan schep je een precedent en in dit gebied kan dit gewoon niet. Waarom bouwen ze niet in Vlodrop op hun eigen terrein?"

Video: L1

Woonvorm
Het exacte plan wordt nog uitgewerkt, maar de initiatiefnemers vertellen desgevraagd wat de bedoeling is in Paarlo. "Het wordt een internationale woonvorm voor zo'n 50 vrouwen, die er niet alleen wonen, maar ook samen allerlei activiteiten doen", zegt projectleidster Connie Postel. Het bestemmingsplan moet daardoor worden gewijzigd. Ze is het niet met de bewoners eens dat het niet in het landschap zou passen. "Je had hier ook stallen kunnen bouwen, maar wij kiezen voor deze woonvorm, die we volledig aanpassen aan het groene landschap", zegt Postel. Met het gebouw is een investering van 12 miljoen euro gemoeid.

Bewoners Paarlo zien meditatiegebouw niet zitten (5 nov 2020)
Foto: L1

Roerdalen
De gemeente Roerdalen staat niet negatief tegenover de plannen, maar benadrukt dat er nog niets is besloten. "Er is gevraagd of het plan haalbaar is en daar hebben we positief op geantwoord. De initiatiefnemers kunnen nu met een definitief ontwerp komen en daar zullen het college en de gemeenteraad hun mening over geven. Als bewoners het niet zien zitten, kunnen ze bezwaar maken op het moment dat de plannen ter inzage liggen", zegt wethouder Eugenie Cuijpers van Roerdalen. Over de vrees van bewoners dat er meer plannen komen vanuit Maharishi zegt ze dat die bij haar niet bekend zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen