Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewoners ontruimde seniorenflat in Sittard weer naar huis

Geplaatst opdinsdag 21 juli 2020 - 23:09

De bewoners van een ontruimde seniorenflat aan de Smithlaan in Sittard zijn dinsdagavond om 23:00 uur teruggekeerd naar hun woning.

Ze werden rond 20:30 uur door de brandweer geëvacueerd nadat er in het zwembad onderin de flat chloorgas was vrijgekomen tijdens onderhoudswerkzaamheden. Het gaat om zwembadschool Spetters.

Luchtwegklachten
Er zijn vijf mensen in contact gekomen met het chloorgas. Onder hen degene die onderhoud pleegde aan de zwembadinstallatie en twee mensen die zich in het zwembad bevonden. Van deze vijf mensen moest de onderhoudsmonteur naar het ziekenhuis wegens klachten aan de luchtwegen. De overige vier bleven ongedeerd.

Chemische vloeistof
Aanvankelijk bleven alle ramen en deuren gesloten zodat er geen kans was dat het chloorgas zich in de buitenlucht kon verspreiden. Een speciaal gaspakkenteam van industriecomplex Chemelot onderzocht de luchtkwaliteit in het flatgebouw. Bij de zwembadinstallatie troffen ze een plas chemische vloeistof aan. Die is met absorptiekorrels afgedekt en geneutraliseerd. Daarna is begonnen met het ventileren van het flatgebouw.

Evacuatie
In totaal zijn 16 appartementen ontruimd en werden 21 aanwezige bewoners geëvacueerd. Ze werden tijdelijk ondergebracht in het nabijgelegen verzorgingscentrum Zuyderland Hoogstaete. Twee bewoners van de seniorenflat bleken tijdens een controle door de brandweer niet thuis.

De brandweer zegt dat het chloorgas is vrijgekomen door een lekkage of mogelijk het morsen van chemische stoffen tijdens het onderhoud van het zwembadwater.

Gezondheidsklachten
Jaarlijks krijgt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongeveer vijf meldingen van incidenten, waarbij chloorgas bij zwembadgasten en zwembadpersoneel gezondheidsklachten veroorzaakt. Wie in aanraking komt met chloorgas kan een vernauwing aan de luchtwegen en kortademigheid oplopen. Ook ogen, neus en slijmvliezen kunnen door het chloorgas flink geïrriteerd raken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen