Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewoners centrum Maastricht: verplaats kermis voor Rieu

Geplaatst opzondag 13 september 2020 - 8:00

Om André Rieu en Magisch Maastricht in 2021 niet voor de voeten te lopen, moet de tiendaagse kermis op het Vrijthof eenmalig verkassen naar een andere locatie in de stad.

Die suggestie doet het Buurtnetwerk Binnenstad in de discussie over het oprekken van de Maastrichtse zestigdagennorm.

Coronacrisis
Die norm is vastgesteld om het aantal evenementen op het historische stadsplein binnen de perken te houden. Echter: vanwege de coronacrisis voelt het college van burgemeester en wethouders van Maastricht er wel iets voor om in 2021 uit te gaan van 71 dagen.

Tegen
Dan kan Magisch Maastricht drie dagen langer duren en dan heeft André Rieu acht extra speeldagen. Vanwege de coronapandemie kunnen deze activiteiten in 2020 niet doorgaan. De PvdA heeft al laten weten mordicus tegen deze uitbreiding te zijn. De Maastrichtse sociaaldemocraten vinden namelijk dat de belangen van de bewoners van de binnenstad niet ondergeschikt mogen worden gemaakt aan de economische belangen van de stehgeiger.

Lees ook: PvdA Maastricht tegen uitbreiding dagennorm Vrijthof

Brief
Die bewoners roeren zich nu in de discussie door een brief te sturen aan de burgemeester, de wethouders en de gemeenteraadsleden van Maastricht. In die brief vraagt het Buurtnetwerk Binnenstad niet te tornen aan de zestigdagennorm, maar om de tiendaagse kermis die elk jaar medio mei plaatsvindt op het Vrijthof te verplaatsen naar een andere locatie.

Alternatieve plek
Dan komen er tien dagen op het Vrijthof beschikbaar en die zijn dan voor Rieu en voor Magisch Maastricht, stelt het Buurtnetwerk voor. Want het netwerk zegt ook wel te zien dat deze evenementen van grote economische waarde zijn voor Maastricht. Als alternatieve plek voor de Maastrichtse kermis stelt het bewonersnetwerk het Frontenpark, het Sphinxkwartier of de Groene Loper voor.

Plezier
Stichting Centrummanagement Maastricht laat in een brief aan het college en de gemeenteraad weten voorstander te zijn van het eenmalig uitbreiden van de zestigdagennorm. Het ondernemersplatform geeft aan dat het de negatieve economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus in 2020 enigszins verzacht, dat het goed is voor de plaatselijke werkgelegenheid en dat bewoners plezier beleven aan de elf extra dagen op het Vrijthof.

De gemeenteraad van Maastricht buigt zich op 6 oktober over de vraag om de zestigdagennorm eenmalig uit te breiden.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen