Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewoners alsnog in verzet tegen komst biomassacentrale

Geplaatst opvrijdag 13 december 2019 - 6:45

In Egchel en Helden begint het verzet te groeien tegen de komst van een biomassacentrale, terwijl de bouw daarvan al in kannen en kruiken is.

Ze geven ruiterlijk toe dat ze het lokale nieuwsblad niet uitvlooien, anders waren ze wel eerder in actie gekomen. Een groep bewoners van Echel en Helden heeft de bouwplannen voor een biomassacentrale volledig gemist. Nu de bouwvergunningen rond lijken, komt de groep in verzet.

App
"Het is hopelijk nog niet te laat," Diny Kuypers heeft nog wat ijzers in het vuur. Samen met echtgenoot Frans en buurtgenoten Hetty Nadorp en Ger Cox vormt ze de 'harde' kern van de actievoerders. "We zijn deze week een app-groep begonnen. Er zitten al 36 mensen bij. En er blijven nieuwe bij komen."

Stank
Op zo'n 300 meter van de achtertuin van de familie Kuypers komt de biomassacentrale. Het zijn plannen van paprikateler Pieter Wijnen. Zijn bedrijf Wijnen Square Crops gaat met de biomassacentrale energie opwekken door groen snoeiafval te verbranden, aldus Wijnen.

Diny maakt zich zorgen om schadelijke fijnstof. "Ik ben ook bang dat het gaat stinken. Dan kun je straks in de zomer niet meer lekker in de tuin zitten."

Protest
De actiegroep wint informatie in van lotgenoten die gestreden hebben tegen een biomassacentrale in de buurt van Arnhem. "We geven nog niet op. Ook al wordt er gezegd dat de centrale in september 2020 in bedrijf wordt genomen. We gaan flyeren in de buurt, maken een afspraak met de wethouder en proberen een nulmeting te regelen voor de fijnstofuitstoot. Dan hebben we vergelijkingsmateriaal in handen als de centrale gaat draaien".

Verder is er volgens Diny Kuypers een belangrijke natuurvergunning nog niet toegekend aan Wijnen. "Die ligt al een tijdje bij de provincie. Misschien kunnen we daar ook iets mee."

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen