Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewindvoerder gokt met geld cliënten: 18 maanden cel

Geplaatst opdinsdag 7 september 2021 - 14:26

De rechtbank in Den Bosch heeft voormalig bewindvoerder Roel D. uit Bunde veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk. Volgens de rechtbank is bewezen dat de man geld heeft gestolen van zijn cliënten om zijn gokverslaving te bekostigen.

De rechtbank legde de dertiger ook een beroepsverbod op van vijf jaar.

Kwetsbare slachtoffers
Roel D. was een zogeheten wsnp-bewindvoerder. Dat is iemand die het bewind voert voor mensen die financieel dusdanig aan de grond zitten, dat ze zonder een schuldhulpverleningstraject onmogelijk nog uit de problemen kunnen raken. Volgens het Openbaar Ministerie ging het om een ontzettend kwetsbare groep.

D. boekte geld van de rekeningen van tientallen cliënten over naar zijn eigen rekening. Met dat geld gokte hij. In totaal zou hij op die manier ongeveer 300.000 euro hebben gestolen.

Lees ook: Gokverslaafde bewindvoerder steelt tonnen van cliënten

In 2018 kreeg D. wroeging en biechtte hij het verhaal op. Hij verloor zijn baan en de rechtbank deed aangifte tegen de man uit Bunde.

Lees ook: Strafeis: 18 maanden cel voor gokverslaafde bewindvoerder

Lagere straf dan eis
Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk tegen de man. De straf valt lager uit dan de eis en dat komt onder meer omdat de man zichzelf heeft aangegeven en goed meewerkte aan het onderzoek. De man moet negen maanden effectief de cel in. De rest van de straf vervalt als hij zich goed gedraagt en zich aan de afgesproken regels houdt. Hij mag bijvoorbeeld geen alcohol drinken en niet gokken.

Het geld dat hij gestolen heeft van zijn cliënten, moet hij terugbetalen.

Ex-werkgever
De officier van justitie nam het de man tijdens de zitting, twee weken gelden, vooral kwalijk dat hij zich willens en wetens geld van een toch al kwetsbare groep mensen heeft toegeëigend.

De zaak werd behandeld door de rechtbank in Den Bosch, omdat de man werkte als bewindvoerder voor de Limburgse rechtbank.

Verslaggever Mattijs Smit over de behandeling van de zaak op 24 augustus:

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen