Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bewijs tegen loverboy Valkenburg moeilijk rond te krijgen'

Geplaatst opdonderdag 5 februari 2015 - 18:20

Het wordt nog een hele kluif voor het Openbaar Ministerie om het bewijs tegen loverboy-verdachte Armin A. rond te krijgen. Dat zegt rechtspsycholoog Robert Horselenberg van de Universiteit Maastricht.

Het OM moet kunnen bewijzen dat er sprake is van dwang in de Valkenburgse zedenzaak, en dat is vaak een lastig verhaal bij dit soort zaken.

Dwang
Rechtspsycholoog Robert Horselenberg houdt zich beroepshalve veel met loverboy-zaken bezig. En die zaken vallen of staan met het kunnen bewijzen dat er sprake is geweest van dwang.

Dat kan een lastig verhaal worden, om een aantal redenen. Een aantal van die redenen op een rijtje:

  1. Het slachtoffer heeft twee verklaringen afgelegd. In de eerste zei ze dat ze de seks vrijwillig had, in de tweede kwam ze daarop terug. Onderzoek leert dat, in zijn algemeenheid, vaak de eerste verklaring betrouwbaarder is, omdat een tweede verklaring tot stand is gekomen nadat er allerlei extra kennis of informatie is uitgewisseld.
  2. Vrouwelijke medewerkers van het hotel hebben het minderjarige meisje gezien op de hotelkamer in Valkenburg, en geen alarm geslagen. Dat hoeft niet per se iets te betekenen, maar het feit dat er niks aan de hand leek, is een factor om mee te wegen in het onderzoek, aldus de rechtspsycholoog.
  3. Volgens Horselenberg is het niet handig dat loverboy-zaken vaak onder mensenhandel vallen en niet worden gezien als zedenzaak. Want zedenrechercheurs vragen, in zijn algemeenheid, vaak nét wat kritischer door als het gaat om de verklaringen van slachtoffers. Op die manier worden mogelijk valse verklaringen – die vermeende slachtoffers bijvoorbeeld afleggen vanwege een alibi - eruit gefilterd.
L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Seksschandaal Valkenburg: mannen melden zich bij advocaat
OM nagelt mannen in loverboyzaak bewust aan schandpaal
Advocaat raadt mannen af dna af te staan in sekszaak
Loverboy Armin A. sloeg al eerder toe
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen