Overslaan en naar de inhoud gaan

'Bewijs tegen loverboy Valkenburg moeilijk rond te krijgen'

Geplaatst opdonderdag 5 februari 2015 - 18:20

Het wordt nog een hele kluif voor het Openbaar Ministerie om het bewijs tegen loverboy-verdachte Armin A. rond te krijgen. Dat zegt rechtspsycholoog Robert Horselenberg van de Universiteit Maastricht.

Het OM moet kunnen bewijzen dat er sprake is van dwang in de Valkenburgse zedenzaak, en dat is vaak een lastig verhaal bij dit soort zaken.

Dwang
Rechtspsycholoog Robert Horselenberg houdt zich beroepshalve veel met loverboy-zaken bezig. En die zaken vallen of staan met het kunnen bewijzen dat er sprake is geweest van dwang.

Dat kan een lastig verhaal worden, om een aantal redenen. Een aantal van die redenen op een rijtje:

  1. Het slachtoffer heeft twee verklaringen afgelegd. In de eerste zei ze dat ze de seks vrijwillig had, in de tweede kwam ze daarop terug. Onderzoek leert dat, in zijn algemeenheid, vaak de eerste verklaring betrouwbaarder is, omdat een tweede verklaring tot stand is gekomen nadat er allerlei extra kennis of informatie is uitgewisseld.
  2. Vrouwelijke medewerkers van het hotel hebben het minderjarige meisje gezien op de hotelkamer in Valkenburg, en geen alarm geslagen. Dat hoeft niet per se iets te betekenen, maar het feit dat er niks aan de hand leek, is een factor om mee te wegen in het onderzoek, aldus de rechtspsycholoog.
  3. Volgens Horselenberg is het niet handig dat loverboy-zaken vaak onder mensenhandel vallen en niet worden gezien als zedenzaak. Want zedenrechercheurs vragen, in zijn algemeenheid, vaak nét wat kritischer door als het gaat om de verklaringen van slachtoffers. Op die manier worden mogelijk valse verklaringen – die vermeende slachtoffers bijvoorbeeld afleggen vanwege een alibi - eruit gefilterd.
L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Seksschandaal Valkenburg: mannen melden zich bij advocaat
OM nagelt mannen in loverboyzaak bewust aan schandpaal
Advocaat raadt mannen af dna af te staan in sekszaak
Loverboy Armin A. sloeg al eerder toe
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts