Overslaan en naar de inhoud gaan

Bevrijdingsfestival dit jaar toch in Roermond

Geplaatst opmaandag 14 januari 2019 - 16:44

Het Bevrijdingsfestival op 5 mei wordt dit jaar toch in Roermond gehouden.

En niet voor het eerst op het evenemententerrein de Schootsvelden in Sittard, zoals de organiserende stichting van plan was.

Lees ook: Bevrijdingsfestival voortaan in Sittard: 'Roermond te klein'

Gouverneur
Dat is het resultaat van overleg tussen gouverneur Theo Bovens en de stichting. Afgesproken is dat de keuze voor een eventuele nieuwe locatie wordt uitgesteld tot maart volgend jaar. In 2020 wordt 75 jaar bevrijding herdacht en gevierd. Dan wordt ook opnieuw bekeken hoe de herdenking van de bevrijding in de toekomst vorm moet krijgen, zowel provinciaal als landelijk.

Keuze
De stichting
Bevrijdingsfestival Limburg zal op korte termijn een beleidsvisie indienen voor de jaren 2019-2030. Daar zal de provincie dan een standpunt over innemen. De stichting beslist vervolgens over de locatie waarbij de keuze Roermond of Sittard-Geleen is.

Protest
Tegen het eerdere besluit van de stichting om dit jaar al naar Sittard-Geleen te verhuizen kwam veel protest, ook uit de provinciale politiek.
In het Limburgs Parlement liet gouverneur Bovens half december weten zich niet zomaar neer te leggen bij de verplaatsing naar Sittard-Geleen. Hij wees er toen op dat het een bewuste keuze is geweest om het Bevrijdingsfestival vanaf 1997 in Roermond te houden. Onder meer vanwege de centrale ligging en de vele andere herdenkingen die er jaarlijks plaats vinden. De organiserende stichting wilde naar Sittard-Geleen omdat ze in Roermond onder meer tegen de top van het aantal bezoekers aanzaten en vanwege de veiligheid.

Ruis
De provincie Limburg, Roermond en Sittard-Geleen betreuren de ruis die is ontstaan. "Het is een bijzonder festival waar men gezamenlijk trots op is. Vanuit provinciaal en gemeentelijk bestuur is er grote waardering voor het Bevrijdingsfestival Limburg en voor de inzet van de vele vrijwilligers die bestuurlijk of anderszins betrokken zijn bij het festival."

Lees ook: Provincie snapt verhuizing Bevrijdingsfestival niet

Reactie burgemeester Roermond
Burgemeester Rianne Donders-de Leest is blij dat het festival dit jaar in Roermond plaatsvindt. "Roermond is een stad van herdenken en gedenken. Vanuit historisch perspectief voelen wij ons heel verantwoordelijk om het belang van vrijheid uit te dragen aan toekomstige generaties. Het bevrijdingsfestival heeft daar altijd uitstekend in gepast." Donders laat weten dat de gemeente haar uiterste best gaat doen om samen met de organisatie er ook dit jaar een succesvol en indrukwekkend evenement van te maken.

Het Limburgse nieuws elke dag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen