Overslaan en naar de inhoud gaan

Bevrijding Valkenburg: Amerikanen én Duitsers herdacht

Geplaatst opvrijdag 17 september 2021 - 14:01

Valkenburg herdenkt vrijdagmiddag naast de Amerikaanse voor het eerst ook de Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Jaarlijks wordt er tijdens Week van de Vrede stilgestaan bij de gevechten die in dezelfde week in 1944 plaatsvonden in Valkenburg.

Video L1

Het hele verhaal
"Het is tijd om ook gesneuvelde Duitsers mee te nemen in het verhaal. Die jongens waren heel jong en werden veelal gedwongen. Oorlog hoort in een museum, zegt men wel eens. Wij willen het hele verhaal meegeven", vertelt David Loozen, voorzitter van de Stichting We Do Remember en curator van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Valkenburg.

Plaquette
De namen van twintig gesneuvelde Amerikaanse soldaten worden opgelezen bij de oude kerk (HH Nicolaas en Barbarakerk) in het centrum van Valkenburg. Ook wordt er een plaquette onthuld met daarop de naam van een soldaat die precies op die plek is omgekomen.

Slag om de Goudsberg
Daarna is de herdenking van de 63 Duitse soldaten die omkwamen bij de Goudsberg aan de beurt. Jan Diederen en Hay Jacobs uit Valkenburg maakten de gevechten 77 jaar geleden mee. "Vier dagen hebben de Amerikanen hier gevochten. Met tanks, vliegtuigen en zware wapens", vertelt Diederen, hij was toen acht jaar oud. Hij vindt het niet meer dan passend dat de Duitsers die toen hebben geleden, ook worden herdacht. "Ze hadden geen keus, het waren nummers."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen