Overslaan en naar de inhoud gaan

Bevolkingskrimp: scholieren moeten steeds verder fietsen

Geplaatst opmaandag 19 augustus 2019 - 16:19

De gevolgen van de bevolkingskrimp worden steeds duidelijker zichtbaar én voelbaar. Door het sluiten en samenvoegen van middelbare scholen, moeten scholieren verder fietsen. Ook is de schoolkeuze beperkter geworden.

Dat blijkt uit onderzoek van scholenkoepel Achterhoek VO. De stichting wil daarmee de forse leerlingendaling en de beperkte schoolkeuze onder de aandacht brengen.

Verder fietsen
Ook in Limburg zijn gebieden waar binnen een straal van twaalf kilometer geen enkele middelbare school is te vinden. Scholieren moeten daardoor dagelijks ver fietsen. Ook is het kiezen van een geschikte school nauwelijks meer mogelijk door het beperkte aanbod. De afstanden zijn het grootst in Bergen (11,1 km) en Vaals (10,5 km).

Zelf uitzoeken
Zuid-Limburg was de regio in Nederland die het eerst te maken kreeg met deze problematiek, vertelt John Monsewije. Hij is voorzitter van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg (negen locaties, 6.400 leerlingen). "Wij moesten toen alles zelf uitzoeken. De VO-raad en het ministerie van Onderwijs gaven toen niet thuis."

De scholenkoepel heeft toen flink wat maatregelen genomen om de krimp het hoofd te bieden. "Zo hebben we scholen gesloten en ons personeelsbeleid aangepast. We werken bijvoorbeeld met een flexibele schil."

Rekening mee houden
Inmiddels krijgt Midden-Limburg ook te maken met de gevolgen van de bevolkingskrimp. "In Roermond valt het nog wel mee, maar vooral in Leudal is de krimp flink. We houden rekening met een terugloop van het aantal leerlingen tot 2022/2023", zegt Thieu Kikken, voorzitter van de Stichting Onderwijs Midden-Limburg (elf locaties met 8.000 leerlingen).

In Midden-Limburg zijn ze wel voorbereid. "Krimp is niet iets wat je overkomt, maar waar je rekening mee moet houden. We zijn al zo'n zes jaar bezig met maatregelen."

Scholen samenvoegen
Eén van de maatregelen die SOML doorvoert is het bezuinigen op gebouwen. Zo worden de scholen van BC Broekhin in Swalmen en Reuver samengevoegd in Reuver. "Het voordeel dat wij hebben, is dat scholen niet heel ver uit elkaar liggen. Een samenvoeging heeft dan ook niet direct heel veel gevolgen voor de afstand of keuzevrijheid", aldus Kikken.

Extra geld
Vorige maand werd bekend dat het ministerie van Onderwijs 48 miljoen euro vrijmaakt om ervoor te zorgen dat krimpregio's en plattelandsgebieden een school in de buurt blijven hebben. Scholen kunnen vanaf volgend jaar een aanvraag indienen voor een eenmalig bedrag om hun instelling toekomstbestendig te maken.

Lees ook: Extra geld voor middelbare scholen in krimpregio

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen