Overslaan en naar de inhoud gaan

Beverschade neemt toe: fors meer bevers afgeschoten

Geplaatst opzaterdag 18 september 2021 - 9:18

De beverproblemen in Limburg nemen steeds verder toe. Dit jaar zijn er dan ook fors meer bevers afgeschoten dan vorig jaar.

Het Waterschap heeft in 2021 80 beestjes gedood tegenover 30 een jaar eerder, dat zegt Har Frenken, bestuurder bij Waterschap Limburg in het radioprogramma Natuur en Zo.

Kosten
Daarnaast moet er ook steeds vaker en dieper in de buidel worden getast om de schade te herstellen. Het Waterschap maakte vorig jaar 480.000 euro beverkosten en Staatsbosbeheer trok 1 miljoen euro uit voor beverwerend gaas in de kades rondom Griendtsveen. Verder hebben de dieren voor tonnen schade aangericht aan een weg en een fietspad in Horst aan de Maas.

Lees ook: Beverfamilie Weert wordt uitgezet

Fors meer problemen
De beverpopulatie in onze provincie wordt geschat op 1.500 exemplaren. Het aantal schademeldingen, zoals bijvoorbeeld graven onder dijken, wegen of fietspaden, neemt daarbij toe. Verder leiden beverdammen vaak tot wateroverlastmeldingen. "Geschikte leefgebieden, waar de bever niemand tot last is, zijn in Limburg bijna niet meer voor handen. Bevers vestigen zich dan ook steeds vaker in bebouwde omgeving. En dat leidt tot fors meer problemen", zegt Har Frenken van Waterschap Limburg. "Doordat de populatie toeneemt en daarmee de ernst van de problematiek, hebben we meer bevers moeten beheren."

Uitsterven
Omdat de bever met uitsterven bedreigd was, werden in 2002 nieuwe dieren uitgezet in Limburg. De bever vermenigvuldigde zich zo snel dat Limburg in 2017 de eerste provincie was die de jacht opende op de bever. Wegvangen is namelijk geen optie, omdat de dieren (inter)nationaal niet kunnen worden uitgezet. In onze provincie is het daarom op basis van het Faunabeheerplan Bever van de Provincie Limburg mogelijk om buiten de kansrijke bevergebieden bevers die problemen blijven veroorzaken te doden.

Niet dodelijke methoden
Het Waterschap gaat overigens niet direct over op afschot. Eerst worden niet-dodelijke methoden ingezet zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een buis door de dam en het dichten van oeverholen zodat de bever zijn territorium verlaat. Soms worden dammen ook verlaagd. Als deze methoden niet werken, wordt de bever gedood. "We hebben nog geprobeerd om ze uit te zetten naar Engeland, maar dat kon om veterinaire niet. Afschieten is daarom het laatste redmiddel", laat Frenken weten.

Kenniscentrum Bever
De verwachting is dat het aantal bevers de komende jaren nog verder zal groeien. Het Waterschap geeft aan daarom ook kennis over de beveroverlast uit het buitenland op te halen. Binnen de Unie van Waterschappen wordt er ook in brede zin nagedacht over gezamenlijke werkwijzen, worden ervaringen gedeeld en pilots opgezet. Daaruit is dit najaar het 'Kenniscentrum Bever' ontstaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen