Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveiliging tbs-kliniek schoot tekort bij ontsnapping

Geplaatst opdonderdag 3 december 2020 - 14:23

De gijzeling en ontsnapping in de tbs-kliniek in Poortugaal in maart van dit jaar was mogelijk doordat meerdere zaken niet op orde waren.

Op 1 maart ontsnapten tbs'ers Dennie M. en Antoni van H. uit de kliniek.

M.
Dennie M. zat voordat hij naar Poortugaal werd overgeplaatst geruime tijd bij de Rooyse Wissel in Oostrum. Daar baarde hij opzien door op YouTube filmpjes te plaatsen waarin hij liet zien dat hij uit zijn cel kon ontsnappen en ongestoord door het gebouw kon lopen. Ook het filmen zelf was tegen de regels.

Lees ook: Agenten niet vervolgd voor doodschieten tbs'er

Inspectierapport Poortugaal

Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid was er sprake van een gebrekkige toegangscontrole, functioneerde een afdelingsteam niet goed genoeg. Ook waren de bouwkundige en elektronische voorzieningen in de kliniek niet voldoende om een gijzeling te vertragen en te isoleren.

Gijzeling
De mannen bedreigden bij hun ontsnapping een personeelslid met een mes en vuurwapen. Buiten de kliniek gijzelden zij een taxichauffeur. Toen ze in de gaten kregen dat ze achtervolgd werden, renden ze de taxi uit. Bij een vuurgevecht met de politie werd de 37-jarige Dennie M. uit Delfzijl dodelijk geraakt. De tweede tbs-patiënt werd weer opgepakt.

Verbeteringen
Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden in Poortugaal heeft al een aantal verbeteringen doorgevoerd, maar onderzoekt nog welke bouwkundige en elektronische aanpassingen nodig zijn om de kliniek veiliger te maken. De Inspectie beveelt de Kijvelanden aan door te gaan met de verbeteringen en de voornemens uit te voeren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen