Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveiliger Makado over de schreef: 'Ga naar je eigen land'

Geplaatst opmaandag 23 december 2019 - 17:15

Een beveiliger van het Beekse winkelcentrum Makado heeft zich volledig laten gaan tegen een vrouw uit Azerbeidzjan. Hij riep dat ze moest oprotten naar haar eigen land en noemde haar 'vieze slet' en 'achterlijke'.

De vrouw filmde het incident met haar mobiele telefoon. De bewaker wordt door zijn werkgever voorlopig niet meer ingezet 'op plekken waar publiek komt'.

Verzekering gebeld
De vrouw was met haar man en twee kinderen bij de Sinterklaasviering in het winkelcentrum, begin deze maand. Haar man liep door een cadeauwinkel en stootte daar een beeld om. Naar eigen zeggen belde hij direct de verzekering, samen met een medewerker van de winkel, maar liep hij weg toen de winkelier hem 'agressief benaderde'.

Felle discussie
Dat was niet zoals de beveiliging het zag; de man uit Azerbeidzjan zou direct de benen hebben genomen nadat het beeld kapot viel. Daarover ontstond een felle discussie tussen de beveiliging en het koppel uit Azerbeidzjan, dat overigens in Sittard woont en redelijk Nederlands spreekt. Toen de politie ter plaatste kwam, mocht het koppel naar huis.

Aangifte bij politie
Volgens de man is hij hardhandig aangepakt door de beveiliging. Bij de politie heeft hij verklaard te zijn geslagen en geduwd en dat hij zelfs een kleine botbreuk heeft opgelopen. Ook zou hij 'terrorist' genoemd zijn. Daarvan heeft hij aangifte gedaan. Ook van belediging en discriminatie van zijn vrouw is inmiddels aangifte gedaan.

Grondig onderzoek
Volgens advocaat Hakan Külcü, die het koppel bijstaat, zijn er vanuit de beveiliging pogingen gedaan om het incident via bemiddeling af te doen. "Maar ik heb geadviseerd toch aangifte te doen. Er moet eerst grondig gekeken worden naar wat er is gebeurd, voordat deze zaak eventueel op een andere manier wordt beëindigd."

Bodycams voor beveiligers
Ook het bedrijf dat de beveiligers plaatst, zegt de zaak te onderzoeken. “Er zou hier een hoop aan vooraf zijn gegaan, maar de uitspraken zijn niet goed te praten”, zegt directeur Peter Swart. “We hebben naar aanleiding van dit incident besloten onze beveiligers bodycams te laten dragen. Dan krijgen we een volledig beeld van een dergelijke situatie.”

'Niet wie wij zijn'
Robert Gerbracht, voorzitter van de ondernemersvereniging Makado, neemt afstand van de uitspraken van de beveiliger. "Wij kregen dit pas zaterdag laat in de avond te horen en hebben meteen gezegd: 'Hier distantiëren wij ons van.' Dit is niet wie wij zijn. Bij Makado is iedereen welkom, dat is waar wij voor staan."

Enige juiste beslissing
"We hebben zondagmorgen besloten dat deze man niet meer in de Makado komt, tot we hier meer van weten. Dat leek ons de enige juiste beslissing en daar was het beveiligingsbedrijf het mee eens", zegt Gebracht. "Deze uitspraken kunnen niet, en al helemaal niet in functie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen