Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveiliger Makado over de schreef: 'Ga naar je eigen land'

Geplaatst opmaandag 23 december 2019 - 17:15

Een beveiliger van het Beekse winkelcentrum Makado heeft zich volledig laten gaan tegen een vrouw uit Azerbeidzjan. Hij riep dat ze moest oprotten naar haar eigen land en noemde haar 'vieze slet' en 'achterlijke'.

De vrouw filmde het incident met haar mobiele telefoon. De bewaker wordt door zijn werkgever voorlopig niet meer ingezet 'op plekken waar publiek komt'.

Verzekering gebeld
De vrouw was met haar man en twee kinderen bij de Sinterklaasviering in het winkelcentrum, begin deze maand. Haar man liep door een cadeauwinkel en stootte daar een beeld om. Naar eigen zeggen belde hij direct de verzekering, samen met een medewerker van de winkel, maar liep hij weg toen de winkelier hem 'agressief benaderde'.

Felle discussie
Dat was niet zoals de beveiliging het zag; de man uit Azerbeidzjan zou direct de benen hebben genomen nadat het beeld kapot viel. Daarover ontstond een felle discussie tussen de beveiliging en het koppel uit Azerbeidzjan, dat overigens in Sittard woont en redelijk Nederlands spreekt. Toen de politie ter plaatste kwam, mocht het koppel naar huis.

Aangifte bij politie
Volgens de man is hij hardhandig aangepakt door de beveiliging. Bij de politie heeft hij verklaard te zijn geslagen en geduwd en dat hij zelfs een kleine botbreuk heeft opgelopen. Ook zou hij 'terrorist' genoemd zijn. Daarvan heeft hij aangifte gedaan. Ook van belediging en discriminatie van zijn vrouw is inmiddels aangifte gedaan.

Grondig onderzoek
Volgens advocaat Hakan Külcü, die het koppel bijstaat, zijn er vanuit de beveiliging pogingen gedaan om het incident via bemiddeling af te doen. "Maar ik heb geadviseerd toch aangifte te doen. Er moet eerst grondig gekeken worden naar wat er is gebeurd, voordat deze zaak eventueel op een andere manier wordt beëindigd."

Bodycams voor beveiligers
Ook het bedrijf dat de beveiligers plaatst, zegt de zaak te onderzoeken. “Er zou hier een hoop aan vooraf zijn gegaan, maar de uitspraken zijn niet goed te praten”, zegt directeur Peter Swart. “We hebben naar aanleiding van dit incident besloten onze beveiligers bodycams te laten dragen. Dan krijgen we een volledig beeld van een dergelijke situatie.”

'Niet wie wij zijn'
Robert Gerbracht, voorzitter van de ondernemersvereniging Makado, neemt afstand van de uitspraken van de beveiliger. "Wij kregen dit pas zaterdag laat in de avond te horen en hebben meteen gezegd: 'Hier distantiëren wij ons van.' Dit is niet wie wij zijn. Bij Makado is iedereen welkom, dat is waar wij voor staan."

Enige juiste beslissing
"We hebben zondagmorgen besloten dat deze man niet meer in de Makado komt, tot we hier meer van weten. Dat leek ons de enige juiste beslissing en daar was het beveiligingsbedrijf het mee eens", zegt Gebracht. "Deze uitspraken kunnen niet, en al helemaal niet in functie."

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen