Overslaan en naar de inhoud gaan

Beveiliger Makado over de schreef: 'Ga naar je eigen land'

Geplaatst opmaandag 23 december 2019 - 17:15

Een beveiliger van het Beekse winkelcentrum Makado heeft zich volledig laten gaan tegen een vrouw uit Azerbeidzjan. Hij riep dat ze moest oprotten naar haar eigen land en noemde haar 'vieze slet' en 'achterlijke'.

De vrouw filmde het incident met haar mobiele telefoon. De bewaker wordt door zijn werkgever voorlopig niet meer ingezet 'op plekken waar publiek komt'.

Verzekering gebeld
De vrouw was met haar man en twee kinderen bij de Sinterklaasviering in het winkelcentrum, begin deze maand. Haar man liep door een cadeauwinkel en stootte daar een beeld om. Naar eigen zeggen belde hij direct de verzekering, samen met een medewerker van de winkel, maar liep hij weg toen de winkelier hem 'agressief benaderde'.

Felle discussie
Dat was niet zoals de beveiliging het zag; de man uit Azerbeidzjan zou direct de benen hebben genomen nadat het beeld kapot viel. Daarover ontstond een felle discussie tussen de beveiliging en het koppel uit Azerbeidzjan, dat overigens in Sittard woont en redelijk Nederlands spreekt. Toen de politie ter plaatste kwam, mocht het koppel naar huis.

Aangifte bij politie
Volgens de man is hij hardhandig aangepakt door de beveiliging. Bij de politie heeft hij verklaard te zijn geslagen en geduwd en dat hij zelfs een kleine botbreuk heeft opgelopen. Ook zou hij 'terrorist' genoemd zijn. Daarvan heeft hij aangifte gedaan. Ook van belediging en discriminatie van zijn vrouw is inmiddels aangifte gedaan.

Grondig onderzoek
Volgens advocaat Hakan Külcü, die het koppel bijstaat, zijn er vanuit de beveiliging pogingen gedaan om het incident via bemiddeling af te doen. "Maar ik heb geadviseerd toch aangifte te doen. Er moet eerst grondig gekeken worden naar wat er is gebeurd, voordat deze zaak eventueel op een andere manier wordt beëindigd."

Bodycams voor beveiligers
Ook het bedrijf dat de beveiligers plaatst, zegt de zaak te onderzoeken. “Er zou hier een hoop aan vooraf zijn gegaan, maar de uitspraken zijn niet goed te praten”, zegt directeur Peter Swart. “We hebben naar aanleiding van dit incident besloten onze beveiligers bodycams te laten dragen. Dan krijgen we een volledig beeld van een dergelijke situatie.”

'Niet wie wij zijn'
Robert Gerbracht, voorzitter van de ondernemersvereniging Makado, neemt afstand van de uitspraken van de beveiliger. "Wij kregen dit pas zaterdag laat in de avond te horen en hebben meteen gezegd: 'Hier distantiëren wij ons van.' Dit is niet wie wij zijn. Bij Makado is iedereen welkom, dat is waar wij voor staan."

Enige juiste beslissing
"We hebben zondagmorgen besloten dat deze man niet meer in de Makado komt, tot we hier meer van weten. Dat leek ons de enige juiste beslissing en daar was het beveiligingsbedrijf het mee eens", zegt Gebracht. "Deze uitspraken kunnen niet, en al helemaal niet in functie."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen