Overslaan en naar de inhoud gaan

Bevalling niet altijd mogelijk in voorkeursziekenhuis

Geplaatst opwoensdag 20 oktober 2021 - 10:51

Limburgse zwangere vrouwen moeten er rekening mee houden dat ze niet in hun voorkeursziekenhuis kunnen bevallen. Ziekenhuizen hebben het namelijk nog steeds te druk met de zorg voor coronapatiënten.

Die uitspraak deed gynaecoloog Fleur Tournois van het Maastricht UMC+ woensdagochtend in de L1 Nieuwsshow.

Corona en piek aantal bevallingen
Volgens haar legt het coronavirus extra druk op de afdeling Verloskunde. Zo vragen zwangeren, die besmet zijn met Covid-19, veel aandacht met betrekking tot de personele inzet. "Anderzijds is er uitval bij personeel ten gevolge van corona", vertelt Tournois. Denk hierbij aan medewerkers die met klachten thuis moeten blijven of ingezet worden op corona-afdelingen. Daarnaast merkt Tournois dat het ziekenhuis kampt met een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. "Niet alleen bij ons, hoor. Dat is een landelijk probleem. We zijn echt op zoek." In november verwacht het MUMC+ een piek in het aantal bevallingen.

Lees ook: Corona-babyboom: aantal pasgeboren Limburgers flink hoger

'Juiste zorg krijgen'
Het MUMC+ heeft samen met andere ziekenhuizen, verloskundigen en de kraamzorg een overlegstructuur opgezet om ervoor te zorgen dat elke zwangere die in het ziekenhuis moet of wil bevallen daar ook terecht kan. "Maar het kan zijn dat het niet het ziekenhuis van voorkeur is. Dat is voor sommigen een gevoelig puntje, maar wat ons betreft is het het allerbelangrijkste dat iemand de juiste zorg krijgt", concludeert Tournois. Het is dus mogelijk dat vrouwen uit bijvoorbeeld Maastricht elders in Limburg moeten bevallen.

Staking
Het volledige universiteitsziekenhuis draait dinsdag een zondagsdienst, om zo betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Ruim 78 afdelingen doen mee aan deze actie, maar de verloskamers zijn gewoon open. Tournois vindt het goed dat er meer aandacht komt ten aanzien van de werkdruk, maar de kraamzorg gaat gewoon door. "Je kunt moeilijk tegen een zwangere vrouw zeggen dat ze die dag niet kan komen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen