Overslaan en naar de inhoud gaan

'Betrouwbare coronatest voor thuis binnenkort op de markt'

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 18:27

Thuis een betrouwbare coronatest afnemen kan al voor het einde van de maand april.

Dat verwacht Paul Savelkoul. Hij is hoofd microbiologie bij het Maastricht UMC+.

Landelijk
De wetenschapper deed zijn uitspraak maandagavond in L1mburg Centraal. "We werken in ons lab aan een betrouwbare test", zegt Savelkoul. Over de invoering van een betrouwbare coronatest voor thuis valt volgens hem binnen afzienbare tijd landelijk een besluit.

Video: L1

Kruisreactie
Op de testen die momenteel online in omloop zijn, valt volgens Savelkoul wel een en ander af te dingen. "Er zijn bloedtesten die aangeven dat je immuun bent voor het coronavirus, maar dat hoeft niet te kloppen", stelt de microbioloog. "We zien namelijk dat er een zogenoemde kruisreactie plaatsvindt met andere coronavirussen. Je bent dan wel immuun voor een coronavirus, maar niet specifiek immuun voor Covid-19", legt Savelkoul uit.

Getraind
Ook de huidige online testen om te achterhalen of je corona hebt, zijn volgens Savelkoul vaak onbetrouwbaar. Volgens hem zijn verpleegkundigen en artsen die de testen afnemen, daarop getraind. "Zij weten precies wat ze moeten doen om een betrouwbaar testresultaat te krijgen."

Resultaat
Als mensen het thuis zelf doen, bestaat de kans dat mensen als resultaat krijgen dat ze corona hebben, terwijl ze dat niet het geval is. "Of dat ze het wel hebben, maar dat de test iets anders zegt." Mensen die het virus niet denken te hebben, maar het wel degelijk onder de leden hebben, kunnen anderen vrij makkelijk besmetten met corona.

Savelkoul raadt mensen aan om bij klachten aan te kloppen bij de huisarts. "Als die klachten niet mild zijn, dan test de GGD. Vervolgens gaan erkende laboratoria ermee aan de slag."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen