Overslaan en naar de inhoud gaan

'Betrouwbare coronatest voor thuis binnenkort op de markt'

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 18:27

Thuis een betrouwbare coronatest afnemen kan al voor het einde van de maand april.

Dat verwacht Paul Savelkoul. Hij is hoofd microbiologie bij het Maastricht UMC+.

Landelijk
De wetenschapper deed zijn uitspraak maandagavond in L1mburg Centraal. "We werken in ons lab aan een betrouwbare test", zegt Savelkoul. Over de invoering van een betrouwbare coronatest voor thuis valt volgens hem binnen afzienbare tijd landelijk een besluit.

Video: L1

Kruisreactie
Op de testen die momenteel online in omloop zijn, valt volgens Savelkoul wel een en ander af te dingen. "Er zijn bloedtesten die aangeven dat je immuun bent voor het coronavirus, maar dat hoeft niet te kloppen", stelt de microbioloog. "We zien namelijk dat er een zogenoemde kruisreactie plaatsvindt met andere coronavirussen. Je bent dan wel immuun voor een coronavirus, maar niet specifiek immuun voor Covid-19", legt Savelkoul uit.

Getraind
Ook de huidige online testen om te achterhalen of je corona hebt, zijn volgens Savelkoul vaak onbetrouwbaar. Volgens hem zijn verpleegkundigen en artsen die de testen afnemen, daarop getraind. "Zij weten precies wat ze moeten doen om een betrouwbaar testresultaat te krijgen."

Resultaat
Als mensen het thuis zelf doen, bestaat de kans dat mensen als resultaat krijgen dat ze corona hebben, terwijl ze dat niet het geval is. "Of dat ze het wel hebben, maar dat de test iets anders zegt." Mensen die het virus niet denken te hebben, maar het wel degelijk onder de leden hebben, kunnen anderen vrij makkelijk besmetten met corona.

Savelkoul raadt mensen aan om bij klachten aan te kloppen bij de huisarts. "Als die klachten niet mild zijn, dan test de GGD. Vervolgens gaan erkende laboratoria ermee aan de slag."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen