Overslaan en naar de inhoud gaan

Betonblokken op Belgische grens tijdens markt Maastricht

Geplaatst opdinsdag 31 maart 2020 - 17:13

De gemeente Lanaken gaat de grensovergang bij Smeermaas volledig afsluiten als Maastricht vanaf 1 april weer de woensdag- en vrijdagmarkt gaat organiseren.

Verder wordt die dagen tijdens de openingsuren van de markt ook strenger gecontroleerd bij de grensovergang in Veldwezelt, zo laat de gemeente Lanaken weten.

Regels
De gemeente Maastricht heeft bekendgemaakt dat de woensdag- en vrijdagmarkt vanaf deze week weer zijn toegestaan. "Markten kunnen dienen bij de voedselvoorziening en zorgen voor spreiding van consumenten. Er staat een beperkt aantal kramen (7 op woensdag, 23 op vrijdag) met alleen food. En ondernemers en klanten dienen zich te houden aan strikte afspraken", zo legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Betonblokken
Toch vindt burgemeester Marino Keulen van Lanaken het onverantwoord. Te meer omdat markten in België vanaf 19 maart streng verboden zijn. Omdat de markt wekelijks veel Belgen naar Maastricht lokt, neemt hij extra maatregelen. "Daarom zal de gemeente Lanaken op woensdag en vrijdag de grensovergang in Smeermaas volledig afsluiten met betonblokken van 9:30 uur tot 14:30 uur", zegt hij.

Lees ook: Grens Voeren: 3400 controles, 7 boetes

Veldwezelt
Alleen de grensovergang bij Veldwezelt blijft dan open voor verkeer. Keulen zegt dat de politie dan per voertuig gaat controleren "om te vermijden dat personen die in België wonen de Nederlandse markt bezoeken."

Markt Maastricht gesloten
De markten in Maastricht werden half maart gestaakt vanwege het coronavirus
Foto: PubliciteitVisie

Broeihaard
Een van de maatregelen om de grens dicht te gooien, is het gegeven dat een markt een broeihaard voor besmetting is die vaak wordt bezocht door senioren. En die groep is extra kwetsbaar. "Mensen bezoeken tegelijkertijd dezelfde kraam en staan kort bij elkaar en dat maakt de social distancing op een markt oncontroleerbaar', zegt hij "Verder zorgt het goede weer ervoor dat mensen hun woning verlaten. We willen met deze maatregelen recreatieve bezoeken aan de markt tegengaan.”

Grenscontrole
Bij de Belgische grens worden weggebruikers gecontroleerd. Zonder een corona-doorlaatbewijs kom je de grens niet over. Nederlanders die in België willen gaan tanken, riskeren een boete die kan oplopen tot enkele honderden euro's.

Lees ook: Grenscontroles aangescherpt na fraude met doorlaatbewijzen

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen