Overslaan en naar de inhoud gaan

Betonblokken op Belgische grens tijdens markt Maastricht

Geplaatst opdinsdag 31 maart 2020 - 17:13

De gemeente Lanaken gaat de grensovergang bij Smeermaas volledig afsluiten als Maastricht vanaf 1 april weer de woensdag- en vrijdagmarkt gaat organiseren.

Verder wordt die dagen tijdens de openingsuren van de markt ook strenger gecontroleerd bij de grensovergang in Veldwezelt, zo laat de gemeente Lanaken weten.

Regels
De gemeente Maastricht heeft bekendgemaakt dat de woensdag- en vrijdagmarkt vanaf deze week weer zijn toegestaan. "Markten kunnen dienen bij de voedselvoorziening en zorgen voor spreiding van consumenten. Er staat een beperkt aantal kramen (7 op woensdag, 23 op vrijdag) met alleen food. En ondernemers en klanten dienen zich te houden aan strikte afspraken", zo legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Betonblokken
Toch vindt burgemeester Marino Keulen van Lanaken het onverantwoord. Te meer omdat markten in België vanaf 19 maart streng verboden zijn. Omdat de markt wekelijks veel Belgen naar Maastricht lokt, neemt hij extra maatregelen. "Daarom zal de gemeente Lanaken op woensdag en vrijdag de grensovergang in Smeermaas volledig afsluiten met betonblokken van 9:30 uur tot 14:30 uur", zegt hij.

Lees ook: Grens Voeren: 3400 controles, 7 boetes

Veldwezelt
Alleen de grensovergang bij Veldwezelt blijft dan open voor verkeer. Keulen zegt dat de politie dan per voertuig gaat controleren "om te vermijden dat personen die in België wonen de Nederlandse markt bezoeken."

Markt Maastricht gesloten
De markten in Maastricht werden half maart gestaakt vanwege het coronavirus
Foto: PubliciteitVisie

Broeihaard
Een van de maatregelen om de grens dicht te gooien, is het gegeven dat een markt een broeihaard voor besmetting is die vaak wordt bezocht door senioren. En die groep is extra kwetsbaar. "Mensen bezoeken tegelijkertijd dezelfde kraam en staan kort bij elkaar en dat maakt de social distancing op een markt oncontroleerbaar', zegt hij "Verder zorgt het goede weer ervoor dat mensen hun woning verlaten. We willen met deze maatregelen recreatieve bezoeken aan de markt tegengaan.”

Grenscontrole
Bij de Belgische grens worden weggebruikers gecontroleerd. Zonder een corona-doorlaatbewijs kom je de grens niet over. Nederlanders die in België willen gaan tanken, riskeren een boete die kan oplopen tot enkele honderden euro's.

Lees ook: Grenscontroles aangescherpt na fraude met doorlaatbewijzen

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen