Overslaan en naar de inhoud gaan

Beton Willem-Alexandertunnel mogelijk minder brandwerend

Geplaatst opdinsdag 8 augustus 2017 - 16:36

Het beton in de Koning Willem-Alexandertunnel op de A2 is mogelijk minder brandwerend dan gedacht.

In het geval van een extreem grote brand zouden de hulpdiensten hun werk minder goed kunnen doen en kunnen er onveilige situaties ontstaan.

Onderzoek
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft dat dinsdag bekendgemaakt na een onderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. Naast de tunnel in Maastricht, zijn er ook drie andere tunnels naar voren gekomen in het onderzoek. Het gaat om de Salland-Twentetunnel (N35), Ketheltunnel (A4) en Tweede Coentunnel (A10).

Afspraken
Volgens de minister zijn de tunnels veilig voor weggebruikers. Wel zijn er afspraken gemaakt om te garanderen dat de hulpdiensten, zoals de brandweer, hun werk veilig kunnen blijven doen bij een tunnelbrand. Per tunnel zijn de afspraken verschillend. Zo zal de brandweer in de Salland-Twentetunnel per keer bekijken of zij bij een vrachtwagenbrand de tunnel in gaat om hulp te bieden of dat dit te gevaarlijk is voor het eigen personeel.

Regels
Sinds de dodelijke brand in de Mont Blanc-tunnel in 1999 gelden strengere regels. Van tunnels, die zijn opgeleverd na 2008, kan op basis van de brandproeven niet met zekerheid worden gezegd of ze nog voldoen aan de brandwerendheidseisen. Volgens experts is een verandering in de samenstelling van het beton in 2008 waarschijnlijk de oorzaak.

Twijfels
De twijfels over de brandwerendheid van het beton zijn er pas bij een extreem grote brand, van een omvang die zich in Nederland nog nooit heeft voorgedaan. Ook de brand in de Mont Blanc-tunnel was minder intens dan de proeven die nu zijn gedaan.

Minister Schultz van Haegen laat nog onderzoek doen naar de tunnels die zijn opgeleverd in de jaren tussen 2000 en 2008. Ook wordt gekeken naar mogelijke gevolgen voor tunnels die nog in aanbouw zijn.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Koning komt gebied rond A2-tunnel Maastricht openen
Buizen Koning Willem-Alexandertunnel in avond en nacht dicht
Schultz: Filmende buschauffeur aangesproken op mobiel
A2-tunnel Maastricht
Minister als eerste door A2-tunnel Maastricht
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen