Overslaan en naar de inhoud gaan

Betoging tegen neoliberalisme in Maastricht

Geplaatst opzondag 21 juni 2020 - 20:54

Verschillende groeperingen hebben zondag in Maastricht gedemonstreerd tegen het neoliberalisme. De betogers stonden van 15:00 tot 17:00 uur op de Hoge Brug en op de kade bij de brug.

Volgens een correspondent ter plaatse waren er ongeveer 150 demonstranten op de been, waarvan er een kleine 100 op de Hoge Brug stonden.

Organisaties
De deelnemende organisaties waren Socialisme.nu, Black Lives Matter, Fossil Free Maastricht, Milieudefensie, de Internationale Socialisten, Amnesty International, Love Foundation, Precious Plastic, Extinction Rebellion, Klimaat Actie Netwerk, Maastricht for Climate en Voor 14.

Minimumloon
Voor 14 is een initiatief van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) om het minimumloon op 14 euro te krijgen. Menno Janssen van de FNV: "In Maastricht is een beweging van mensen van alle leeftijden die zich uitspreekt tegen onrecht. Wij doen mee aan de keten, omdat die in het teken van bestrijding van ongelijkheid staat." Janssen is eveneens GroenLinks-raadslid in Maastricht.

Grondgedachte
Over de deelnemende organisaties aan de protestactie zegt hij: "Het lijken losse groepen, maar met één grondgedachte: de rijkdom eerlijker verdelen. Gekleurde mensen krijgen slechter betaalde banen, vrouwen ook. Het systeem zet mensen tegen elkaar op", zegt Janssen over het neoliberalisme. "Systeemverandering klinkt radicaal, maar zo maken we het thema bespreekbaar."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen