Overslaan en naar de inhoud gaan

Betoging in Heerlen voor Syrisch gezin verloopt rustig

Geplaatst opmaandag 21 december 2020 - 14:18

Ongeveer twintig actievoerders van Black Lives Matter en de Internationale Socialisten Zuid-Limburg hebben zich maandagmiddag verzameld op het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen om te demonstreren tegen racisme en islamofobie.

Aanleiding voor die demonstratie was de situatie rond een Syrisch gezin dat betrokken is bij een uit de hand gelopen burenruzie in de Heerlense wijk Rennemig.

Lees ook: Burgemeester Heerlen: 'Demonstratie verbieden geen optie'

In de gaten houden
Volgens een verslaggever ter plaatse verliep de betoging rustig. Er werden hier en daar een paar toespraken gehouden en de politie hield een oogje in het zeil. Ook stond er een ME-busje klaar en was de politie te paard aanwezig mocht de boel toch escaleren.

Lees ook: Demonstratie in Heerlen voor Syrisch gezin en tegen racisme

Regen
Volgens de demonstranten zou er nog een groep richting het plein komen om hun steun te betuigen aan de Syrische familie, maar die sprekers kwamen uiteindelijk niet opdagen. Vanwege het druilerige weer werd de demonstratie om 13:45 uur al afgebroken.

Lees ook: Onrust na escalatie burenruzie: Heerlen roept op tot kalmte

Social media
De burenruzie liep vorige week uit de hand waardoor het conflict ook landelijk op social media een eigen leven is gaan leiden. Mensen uit heel het land voelden zich geroepen om het Syrisch gezin te 'ondersteunen' waarbij de buren van het vertrokken gezin werden belaagd. De gemeente en politie riepen op tot kalmte.

Geen verbod
Maandagochtend zei burgervader Roel Wever van Heerlen al dat hij de betoging niet zou gaan verbieden. "Als er niet echt een hele ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid is, kan je een demonstratie niet zo maar verbieden. Demonstreren is een grondrecht."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen