Overslaan en naar de inhoud gaan

Betoging in Heerlen voor Syrisch gezin verloopt rustig

Geplaatst opmaandag 21 december 2020 - 14:18

Ongeveer twintig actievoerders van Black Lives Matter en de Internationale Socialisten Zuid-Limburg hebben zich maandagmiddag verzameld op het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen om te demonstreren tegen racisme en islamofobie.

Aanleiding voor die demonstratie was de situatie rond een Syrisch gezin dat betrokken is bij een uit de hand gelopen burenruzie in de Heerlense wijk Rennemig.

Lees ook: Burgemeester Heerlen: 'Demonstratie verbieden geen optie'

In de gaten houden
Volgens een verslaggever ter plaatse verliep de betoging rustig. Er werden hier en daar een paar toespraken gehouden en de politie hield een oogje in het zeil. Ook stond er een ME-busje klaar en was de politie te paard aanwezig mocht de boel toch escaleren.

Lees ook: Demonstratie in Heerlen voor Syrisch gezin en tegen racisme

Regen
Volgens de demonstranten zou er nog een groep richting het plein komen om hun steun te betuigen aan de Syrische familie, maar die sprekers kwamen uiteindelijk niet opdagen. Vanwege het druilerige weer werd de demonstratie om 13:45 uur al afgebroken.

Lees ook: Onrust na escalatie burenruzie: Heerlen roept op tot kalmte

Social media
De burenruzie liep vorige week uit de hand waardoor het conflict ook landelijk op social media een eigen leven is gaan leiden. Mensen uit heel het land voelden zich geroepen om het Syrisch gezin te 'ondersteunen' waarbij de buren van het vertrokken gezin werden belaagd. De gemeente en politie riepen op tot kalmte.

Geen verbod
Maandagochtend zei burgervader Roel Wever van Heerlen al dat hij de betoging niet zou gaan verbieden. "Als er niet echt een hele ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid is, kan je een demonstratie niet zo maar verbieden. Demonstreren is een grondrecht."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen