Overslaan en naar de inhoud gaan

Betoging in Heerlen voor Syrisch gezin verloopt rustig

Geplaatst opmaandag 21 december 2020 - 14:18

Ongeveer twintig actievoerders van Black Lives Matter en de Internationale Socialisten Zuid-Limburg hebben zich maandagmiddag verzameld op het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen om te demonstreren tegen racisme en islamofobie.

Aanleiding voor die demonstratie was de situatie rond een Syrisch gezin dat betrokken is bij een uit de hand gelopen burenruzie in de Heerlense wijk Rennemig.

Lees ook: Burgemeester Heerlen: 'Demonstratie verbieden geen optie'

In de gaten houden
Volgens een verslaggever ter plaatse verliep de betoging rustig. Er werden hier en daar een paar toespraken gehouden en de politie hield een oogje in het zeil. Ook stond er een ME-busje klaar en was de politie te paard aanwezig mocht de boel toch escaleren.

Lees ook: Demonstratie in Heerlen voor Syrisch gezin en tegen racisme

Regen
Volgens de demonstranten zou er nog een groep richting het plein komen om hun steun te betuigen aan de Syrische familie, maar die sprekers kwamen uiteindelijk niet opdagen. Vanwege het druilerige weer werd de demonstratie om 13:45 uur al afgebroken.

Lees ook: Onrust na escalatie burenruzie: Heerlen roept op tot kalmte

Social media
De burenruzie liep vorige week uit de hand waardoor het conflict ook landelijk op social media een eigen leven is gaan leiden. Mensen uit heel het land voelden zich geroepen om het Syrisch gezin te 'ondersteunen' waarbij de buren van het vertrokken gezin werden belaagd. De gemeente en politie riepen op tot kalmte.

Geen verbod
Maandagochtend zei burgervader Roel Wever van Heerlen al dat hij de betoging niet zou gaan verbieden. "Als er niet echt een hele ernstige aantasting van de openbare orde en veiligheid is, kan je een demonstratie niet zo maar verbieden. Demonstreren is een grondrecht."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen