Overslaan en naar de inhoud gaan

Betere informatie voor mensen met hersenletsel

Geplaatst opzaterdag 16 maart 2019 - 7:01

Het Expertisecentrum Hersenletsel Limburg heeft speciale informatieboekjes, waaiers, ontwikkeld van en voor mensen met hersenletsel en hun partners.

Het doel is om de kwaliteit van leven voor patiënten en hun naasten te verbeteren.

Advies
In de waaiers worden tips gegeven over hoe om te gaan met niet-aangeboren hersenletstel. Denk daarbij aan een beroerte, of een beschadiging aan de hersenen als gevolg van een ongeluk. Jaarlijks worden zo’n 40.000 Limburgse families hiermee geconfronteerd.

Structuur
Zo krijgen patiënten het advies om meer structuur in het leven aan te brengen en de balans tussen spanning en ontspanning te bewaren. Partners wordt onder meer geadviseerd mee te gaan naar afspraken en samen activiteiten te ondernemen.

Video: L1

Ervaringsdeskundigen
Het expertisecentrum heeft de informatieboekjes ontwikkeld op basis van gesprekken met mensen die getroffen zijn door hersenletsel en hun naaste familie. Een daarvan is Carmen Goessens uit Maastricht. "Belangrijke tip van mij is dat je vooral je eigen weg moet volgen."

Uitleg
Haar partner Michel geeft als tip dat de eventuele kinderen goed uitleg dienen te krijgen over wat is gebeurd. "Maar hou ook goed contact met de neuroloog. Hij hield me altijd op de hoogte en besprak de vervolgstappen met me."

Downloaden
De informatieboekjes zijn ook gratis te downloaden. Meer informatie daarover op L1.nl

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen