Overslaan en naar de inhoud gaan

'Beter systeem schadevergoeding medische missers nodig'

Geplaatst opdinsdag 2 maart 2021 - 19:17

Het systeem om schadevergoeding te krijgen bijmedische missers moet veranderen. Volgens letselschade advocaat Nino Pennino moeten slachtoffers nu veel te lang wachten op compensatie.

Letselschade advocaat Nino Pennino uit Kerkrade pleit dinsdag daarom in L1mburg Centraal voor een onafhankelijke expert bij dit soort situaties.

Meldingsplicht
"Zodra er een medische misser is, moet er een meldingsplicht zijn. Daarna moet dan een inspectie die zaak onderzoeken. Dan wordt het meteen duidelijk of er sprake is van een complicatie of dat de arts echt iets te verwijten valt.” Volgens Pennino zou zo'n onafhankelijke expert uit wetenschappelijke hoek moeten komen: "Je zou een aantal professoren en hoogleraren kunnen bundelen om zo tot een medische screening van een situatie te komen."


Pennino deed zijn uitspraken naar aanleiding van het verhaal van Pascal Hermsen uit Landgraaf. Zijn besnijdenis, die in maart 2019 plaatsvond, liep verkeerd af. Tijdens de operatie werd er te veel huid weggesneden waardoor Hermsen lang last hield met plassen, lopen en autorijden. Sindsdien probeert hij 'in een moeras van regels en procedures' zijn recht te halen.

Lees ook: Web van procedures na mislukte penisoperatie: 'Pijn blijft'

Tien jaar
Pennino zegt de klacht van Hermsen te herkennen: "Dit zijn slopende processen." Hij vertelt dat het eerder regel dan uitzondering is dat dergelijke situaties lang in beslag nemen. "Sommige zaken duren zelfs een jaar of tien."

Verzekeraars willen niet uitkeren
Hij schrijft de trage gang van zaken deels toe aan de verzekeraars: "Dat zijn natuurlijk commerciële partijen die het liefst niet willen uitkeren. Hoewel het debat tussen eiser en verzekeraar ook complex is. De visies staan vaak haaks op elkaar en dan kost zo'n discussie gewoon tijd". Als de fout dan uiteindelijk toegegeven wordt, is de kous nog niet af", vertelt Pennino. "Dan moet je de schade nog in kaart gaan brengen. Dat kan ook nog een lange discussie opleveren."

Slager keurt eigen vlees
Pennino stelt dat de positie van slachtoffers in het geval van medische missers vele malen slechter is dan bij verkeersongevallen of bij strafzaken. "Bij een verkeersongeval komt de politie als externe partij die de schade en de oorzaak vaststelt, bij een bedrijfsongeval de arbeidsinspectie. Bij een medische misser in het ziekenhuis is het vertrekpunt het dossier dat door de arts zelf is opgesteld. Dat is een beetje als de slager die zijn eigen vlees keurt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen