Overslaan en naar de inhoud gaan

Beter overleg na kritische rapporten over Chemelot-brand

Geplaatst opdonderdag 3 november 2016 - 17:31

Een forse uitbreiding van het team crisiscommunicatie, en beter overleg tussen de gemeenten rond het Chemelot-terrein in Geleen. Ook is gewerkt aan betere afstemming tussen de Veiligheidsregio Limburg-Noord en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Dat zijn de belangrijkste maatregelen na de grote brand bij Chemelot een jaar geleden.

Rapporten
De verbeteringen waren nodig na kritische onderzoeksrapporten over de grote brand op het industrieterrein. Op 9 november vorig jaar ging daar een loods in vlammen op. Vanwege de enorme rookontwikkeling en mogelijke gevaren gingen de sirenes in een groot gebied af. Vele duizenden mensen moesten urenlang ramen en deuren gesloten houden.

Afspraken niet nageleefd
Uit een onderzoeksrapport van adviesbureau PBLQ dat door L1 is ingezien, blijkt dat Limburgse bestuurders zich niet aan de gemaakte afspraken hielden. Mensen in het getroffen gebied werden daardoor niet of pas laat geïnformeerd over wat er aan de hand was.

Het rapport is in opdracht van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg opgesteld en werd niet gedeeld met de betrokken gemeenteraden. "We vonden de conclusies te smal", zegt burgemeester Cox van Sittard-Geleen.

Twintig levens
Volgens het onderzoek hielden de Veiligheidsregio en betrokken burgemeesters zich niet aan de afspraken die in 2013 zijn gemaakt. In die overeenkomst staat dat de burgemeester van de gemeente waar een ramp plaatsvindt, actief communiceert richting de burgemeesters van de buurgemeenten. “Dat is niet gebeurd”, aldus het rapport van PBLQ. "Er zijn wel contacten geweest, maar als ik dat zelf moet doen tijdens zo'n incident moet ik 20 levens hebben", zo zegt burgemeester Sjraar Cox, die meldt dat sommige gemeenten destijds wel via ambtenaren zijn geïnformeerd. Maar die informatie bereikte de betrokken bestuurders in de buurgemeentes vaak niet.

Organisatiegrenzen
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg concludeerde dat de brand de grenzen van de huidige crisisorganisatie heeft belicht. "De huidige invulling van de GRIP-structuur creëert een bureaucratie die eerder verhinderend werkt dan zorg draagt voor effectieve crisisbeheersing. Er gaat te veel tijd verloren met het schakelen tussen de lagen. Indien sneller handelen gewenst is, is het van belang om de crisisorganisatie te herzien of anders in te vullen."

Twee meldkamers
Ook in de communicatie tussen de Veiligheidsregio's in Noord- en Zuid-Limburg ging het nodige mis. De meldkamer van de brandweer in Echt-Susteren en de Veiligheidsregio Limburg-Noord hadden ruim een uur na de brand informatie over de inzet van de hulpdiensten, maar de burgemeester van Echt-Susteren wist echter lange tijd van niets. "Het eerste officiële telefoontje kreeg ik twee uur en een kwartier na het gebeuren", zo herinnert burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren zich. "Nu is het één meldkamer, die zitten nu samen in Maastricht. Dus dat probleem kan niet meer voorkomen".

Impact
Een ander belangrijk kritiekpunt uit het rapport had betrekking op het onderschatten van de maatschappelijke impact van een calamiteit. Bestuurders en hulpdiensten waren vooral bezig met het bestrijden van de ramp, maar hadden onvoldoende oog voor de onrust bij de bevolking. Adviesbureau PBLQ geeft het voorbeeld van twee scholen in hetzelfde gebied die volledig verschillend reageerden op de loeiende sirene. De ene school stuurde de kinderen zo snel mogelijk naar huis, de andere school hield de kinderen binnen, met ramen en deuren hermetisch gesloten.

Om die maatschappelijke impact beter te beoordelen, is het team crisiscommunicatie uitgebreid. "Het aantal functionarissen met hard piket is uitgebreid van 3 naar 7 functionarissen. De opleidingen en trainingen zijn in volle gang", zo laat de gemeente Sittard-Geleen weten.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Grote veiligheidsoefening op chemiecomplex Chemelot
Minder meldingen voor Limburgse brandweer, bekijk de cijfers
Brand Chemelot 16 juli 2015
Brand op bouwketenpark op Chemelot-terrein in Geleen
Brand Chemelot 30 september 2015
Kelderbrand in kunstmestfabriek op Chemelot-terrein
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen