Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Beter overleg na kritische rapporten over Chemelot-brand

Geplaatst opdonderdag 3 november 2016 - 17:31

Een forse uitbreiding van het team crisiscommunicatie, en beter overleg tussen de gemeenten rond het Chemelot-terrein in Geleen. Ook is gewerkt aan betere afstemming tussen de Veiligheidsregio Limburg-Noord en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Dat zijn de belangrijkste maatregelen na de grote brand bij Chemelot een jaar geleden.

Rapporten
De verbeteringen waren nodig na kritische onderzoeksrapporten over de grote brand op het industrieterrein. Op 9 november vorig jaar ging daar een loods in vlammen op. Vanwege de enorme rookontwikkeling en mogelijke gevaren gingen de sirenes in een groot gebied af. Vele duizenden mensen moesten urenlang ramen en deuren gesloten houden.

Afspraken niet nageleefd
Uit een onderzoeksrapport van adviesbureau PBLQ dat door L1 is ingezien, blijkt dat Limburgse bestuurders zich niet aan de gemaakte afspraken hielden. Mensen in het getroffen gebied werden daardoor niet of pas laat geïnformeerd over wat er aan de hand was.

Het rapport is in opdracht van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg opgesteld en werd niet gedeeld met de betrokken gemeenteraden. "We vonden de conclusies te smal", zegt burgemeester Cox van Sittard-Geleen.

Twintig levens
Volgens het onderzoek hielden de Veiligheidsregio en betrokken burgemeesters zich niet aan de afspraken die in 2013 zijn gemaakt. In die overeenkomst staat dat de burgemeester van de gemeente waar een ramp plaatsvindt, actief communiceert richting de burgemeesters van de buurgemeenten. “Dat is niet gebeurd”, aldus het rapport van PBLQ. "Er zijn wel contacten geweest, maar als ik dat zelf moet doen tijdens zo'n incident moet ik 20 levens hebben", zo zegt burgemeester Sjraar Cox, die meldt dat sommige gemeenten destijds wel via ambtenaren zijn geïnformeerd. Maar die informatie bereikte de betrokken bestuurders in de buurgemeentes vaak niet.

Organisatiegrenzen
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg concludeerde dat de brand de grenzen van de huidige crisisorganisatie heeft belicht. "De huidige invulling van de GRIP-structuur creëert een bureaucratie die eerder verhinderend werkt dan zorg draagt voor effectieve crisisbeheersing. Er gaat te veel tijd verloren met het schakelen tussen de lagen. Indien sneller handelen gewenst is, is het van belang om de crisisorganisatie te herzien of anders in te vullen."

Twee meldkamers
Ook in de communicatie tussen de Veiligheidsregio's in Noord- en Zuid-Limburg ging het nodige mis. De meldkamer van de brandweer in Echt-Susteren en de Veiligheidsregio Limburg-Noord hadden ruim een uur na de brand informatie over de inzet van de hulpdiensten, maar de burgemeester van Echt-Susteren wist echter lange tijd van niets. "Het eerste officiële telefoontje kreeg ik twee uur en een kwartier na het gebeuren", zo herinnert burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren zich. "Nu is het één meldkamer, die zitten nu samen in Maastricht. Dus dat probleem kan niet meer voorkomen".

Impact
Een ander belangrijk kritiekpunt uit het rapport had betrekking op het onderschatten van de maatschappelijke impact van een calamiteit. Bestuurders en hulpdiensten waren vooral bezig met het bestrijden van de ramp, maar hadden onvoldoende oog voor de onrust bij de bevolking. Adviesbureau PBLQ geeft het voorbeeld van twee scholen in hetzelfde gebied die volledig verschillend reageerden op de loeiende sirene. De ene school stuurde de kinderen zo snel mogelijk naar huis, de andere school hield de kinderen binnen, met ramen en deuren hermetisch gesloten.

Om die maatschappelijke impact beter te beoordelen, is het team crisiscommunicatie uitgebreid. "Het aantal functionarissen met hard piket is uitgebreid van 3 naar 7 functionarissen. De opleidingen en trainingen zijn in volle gang", zo laat de gemeente Sittard-Geleen weten.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Grote veiligheidsoefening op chemiecomplex Chemelot
Minder meldingen voor Limburgse brandweer, bekijk de cijfers
Brand Chemelot 16 juli 2015
Brand op bouwketenpark op Chemelot-terrein in Geleen
Brand Chemelot 30 september 2015
Kelderbrand in kunstmestfabriek op Chemelot-terrein
Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen