Overslaan en naar de inhoud gaan

Beter overleg na kritische rapporten over Chemelot-brand

Geplaatst opdonderdag 3 november 2016 - 17:31

Een forse uitbreiding van het team crisiscommunicatie, en beter overleg tussen de gemeenten rond het Chemelot-terrein in Geleen. Ook is gewerkt aan betere afstemming tussen de Veiligheidsregio Limburg-Noord en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Dat zijn de belangrijkste maatregelen na de grote brand bij Chemelot een jaar geleden.

Rapporten
De verbeteringen waren nodig na kritische onderzoeksrapporten over de grote brand op het industrieterrein. Op 9 november vorig jaar ging daar een loods in vlammen op. Vanwege de enorme rookontwikkeling en mogelijke gevaren gingen de sirenes in een groot gebied af. Vele duizenden mensen moesten urenlang ramen en deuren gesloten houden.

Afspraken niet nageleefd
Uit een onderzoeksrapport van adviesbureau PBLQ dat door L1 is ingezien, blijkt dat Limburgse bestuurders zich niet aan de gemaakte afspraken hielden. Mensen in het getroffen gebied werden daardoor niet of pas laat geïnformeerd over wat er aan de hand was.

Het rapport is in opdracht van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg opgesteld en werd niet gedeeld met de betrokken gemeenteraden. "We vonden de conclusies te smal", zegt burgemeester Cox van Sittard-Geleen.

Twintig levens
Volgens het onderzoek hielden de Veiligheidsregio en betrokken burgemeesters zich niet aan de afspraken die in 2013 zijn gemaakt. In die overeenkomst staat dat de burgemeester van de gemeente waar een ramp plaatsvindt, actief communiceert richting de burgemeesters van de buurgemeenten. “Dat is niet gebeurd”, aldus het rapport van PBLQ. "Er zijn wel contacten geweest, maar als ik dat zelf moet doen tijdens zo'n incident moet ik 20 levens hebben", zo zegt burgemeester Sjraar Cox, die meldt dat sommige gemeenten destijds wel via ambtenaren zijn geïnformeerd. Maar die informatie bereikte de betrokken bestuurders in de buurgemeentes vaak niet.

Organisatiegrenzen
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg concludeerde dat de brand de grenzen van de huidige crisisorganisatie heeft belicht. "De huidige invulling van de GRIP-structuur creëert een bureaucratie die eerder verhinderend werkt dan zorg draagt voor effectieve crisisbeheersing. Er gaat te veel tijd verloren met het schakelen tussen de lagen. Indien sneller handelen gewenst is, is het van belang om de crisisorganisatie te herzien of anders in te vullen."

Twee meldkamers
Ook in de communicatie tussen de Veiligheidsregio's in Noord- en Zuid-Limburg ging het nodige mis. De meldkamer van de brandweer in Echt-Susteren en de Veiligheidsregio Limburg-Noord hadden ruim een uur na de brand informatie over de inzet van de hulpdiensten, maar de burgemeester van Echt-Susteren wist echter lange tijd van niets. "Het eerste officiële telefoontje kreeg ik twee uur en een kwartier na het gebeuren", zo herinnert burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren zich. "Nu is het één meldkamer, die zitten nu samen in Maastricht. Dus dat probleem kan niet meer voorkomen".

Impact
Een ander belangrijk kritiekpunt uit het rapport had betrekking op het onderschatten van de maatschappelijke impact van een calamiteit. Bestuurders en hulpdiensten waren vooral bezig met het bestrijden van de ramp, maar hadden onvoldoende oog voor de onrust bij de bevolking. Adviesbureau PBLQ geeft het voorbeeld van twee scholen in hetzelfde gebied die volledig verschillend reageerden op de loeiende sirene. De ene school stuurde de kinderen zo snel mogelijk naar huis, de andere school hield de kinderen binnen, met ramen en deuren hermetisch gesloten.

Om die maatschappelijke impact beter te beoordelen, is het team crisiscommunicatie uitgebreid. "Het aantal functionarissen met hard piket is uitgebreid van 3 naar 7 functionarissen. De opleidingen en trainingen zijn in volle gang", zo laat de gemeente Sittard-Geleen weten.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Grote veiligheidsoefening op chemiecomplex Chemelot
Minder meldingen voor Limburgse brandweer, bekijk de cijfers
Brand Chemelot 16 juli 2015
Brand op bouwketenpark op Chemelot-terrein in Geleen
Brand Chemelot 30 september 2015
Kelderbrand in kunstmestfabriek op Chemelot-terrein
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen