Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuursrechter: geen geld voor omwonenden NAVO-basis

Geplaatst opwoensdag 10 juni 2015 - 13:34

Ook de bestuursrechter vindt niet dat een groep mensen uit de omgeving van NAVO-vliegbasis Geilenkirchen recht heeft op een bedrag van 1500 euro per persoon, als vergoeding voor immateriële schade.

De Rechtbank Limburg heeft het beroep dat de 180 omwonenden hebben ingediend. afgewezen. De zaak werd eind april dit jaar behandeld door de rechtbank in Maastricht.

Miljoenen
Ze eisten 1500 eur per persoon per jaar dat de Awacs-vliegtuigen gebruik maken van het vliegveld, vlak over de grens bij Onderbanken. Vanaf de basis vliegt de Navo sinds het midden van de jaren 80 met de radarvliegtuigen. Toewijzing van de claim zou de staat dus miljoenen hebben gekost.

Lees ook: Omwonenden eisen miljoenen voor Awacs-overlast

Staatssecretaris
De eisers hadden in eerste instantie aangeklopt bij staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Zij wees de eis af, waarna de klagers naar de bestuursrechter stapten.
Volgens de rechter kan een schadeclaim tegen de overheid pas worden ingediend, als de geleden schade komt door een besluit dat door de overheid is genomen. Dat is hier echter niet het geval.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Awacs Geilenkirchen
CDA in Kamer: Stop getreuzel leefbaarheidsfonds Awacs
Fors meer klachten over geluidsoverlast Awacs
Startbaan NAVO-basis Geilenkirchen
Baan NAVO-basis heropend, rust Schinveld voorbij
Eerste Awacs naar vliegtuigkerkhof Verenigde Staten
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen