Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuursleden RTME in Meerssen treden af

Geplaatst opwoensdag 13 januari 2016 - 21:36

Marc Schats en Lex Smeets zijn per direct afgetreden als bestuursleden van RTME in Meerssen.

De reden, zo geeft Schats aan, is de opstelling van voorzitter René van Druenen in de vertrouwenskwestie tussen de zendgemachtigde en de lokale radio- en tv-zender MeerVandaag.

Lees ook: Ruzie bij lokale omroep Meerssen wordt grimmiger

"Het ontbreekt aan in gezamenlijk overleg genomen bestuursbesluiten aangaande persverklaringen, het op zwart zetten van de zender, het ontzeggen van toegang tot de studio aan MeerVandaag, (...) het ingrijpen in de redactionele vrijheid en het in overleg treden met producenten ter vervanging van MeerVandaag."

'Loopgraven'
Volgens Schats was binnen het bestuur afgesproken vervolgstappen uit te stellen ten einde "de loopgraven niet dieper, breder en langer te maken". "Maar de voorzitter lapt dat aan zijn laars en gaat door op de ingeslagen weg van conflictvergroting."

Ondanks dat Van Druenen, namens het bestuur, MeerVandaag de toegang tot de studio heeft ontzegd, is de redactie weer aan de slag gegaan. Op de radio wordt muziek gedraaid, op tv is een nieuwskrant te zien.

Reacties
De redactie doet dat "in het maatschappelijk belang", na diverse reacties van inwoners en vanuit het gemeentehuis. De redactie geeft aan dat ze graag verdergaat met het maken van journalistieke programma’s, maar alleen wanneer de overgebleven bestuursleden Van Druenen en Angelique van Geel - beiden burgerraadslid van Brug M - opstappen.

'Politieke hetze'
De bestuurders geven aan dat niet van plan te zijn. Van Druenen heeft een brief gestuurd naar de raadsfracties VVD, Focus en PGM - die hebben aangegeven in principe positief tegenover subsidieaanvragen van de omroep te staan - om te laten zien dat MeerVandaag een "politieke hetze" voert.

'We worden erin meegezogen'
De fractie Brug M neemt afstand van de kwestie. "Wij hebben hier niets mee te maken", zegt voorzitter Jan Gulikers. "Maar we worden erin meegezogen. Wij hebben indertijd al aangegeven dat het niet handig was van Van Druenen (toen nog partijvoorzitter, red.) om in het bestuur van RTME te gaan zitten. We beraden ons over hoe we hiermee moeten omgaan."

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier.

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Omroep-ruzie: derde bestuurslid van RTME stapt op
Ruzie bij lokale omroep Meerssen wordt grimmiger
‘MeerVandaag’ wil zendmachtiging
Aangifte van fraude en verduistering tegen Meer Vandaag
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen