Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuurscrisis in Meerssen over herindeling

Geplaatst opdinsdag 15 september 2020 - 6:02

De gemeente Meerssen zit zo goed als zeker zonder wethouders.

Na een debat van bijna zes uur, inclusief tal van schorsingen, weigerden de drie wethouders een motie van de gemeenteraad uit te voeren om op korte termijn met een (concept) begroting te komen en voorlopig niet op een herindeling met Maastricht te koersen.

Portefeuille
In een brief aan de gemeenteraad anderhalve week geleden kondigden zij aan op te stappen als de raad niet voor een herindeling met Maastricht koos. Dat gebeurde dus maandagavond niet, al herhaalden zij niet - opnieuw - letterlijk om hun portefeuille ter beschikking te stellen. Al lijkt dat de enige consequentie van hun eerdere woorden.

Motie
De aangenomen motie werd met 11 tegen 6 stemmen aangenomen. Voor stemden de coalitiepartijen CDA en KIJK!!! en de oppositiepartijen Lokaal DNA en Focus. Tegen stemden de coalitiepartijen BRUG-M en Het Origineel.

De wethouders Jan Gulikers (BRUG-M), Marly Heusschen (CDA) en Paul Sanders (KIJK!!!) hadden in hun recente brief aan de gemeenteraad laten weten een herindeling met Maastricht als enige mogelijkheid te zien om uit de grote financiële problemen te komen.

Lees ook: Wethouders Meerssen houden vast aan herindeling

Mes op de keel
Een bezuiniging van twee miljoen wilden zij niet voor hun rekening nemen omdat dat in feite het kapot bezuinigingen zou zijn van allerlei voorzieningen en in alle lagen van de bevolking veel pijn zou doen. Zij pleitten voor 'realiteitszin'. Maar een meerderheid voelde er niks voor om nu al een besluit te nemen over een eventuele herindeling met Maastricht omdat volstrekt niet duidelijk zou zijn wat daar de gevolgen van zijn. Ze voelden zich ook het mes op de keel gezet door de wethouders. Hun boodschap was dat het college gewoon 'zijn werk' moest doen en met een sluitende begroting moest komen.

Spijtig
Ze wezen er verder op dat de raad eerder had besloten te gaan voor een regiegemeente. Daarbij worden de meeste Meerssense ambtenaren ondergebracht bij Maastricht maar blijft de gemeente wel zelfstandig. Het CDA dat de motie had ingediend, noemde de gang van zaken ‘heel spijtig voor de democratie’ Focus gebruikte de kwalificatie ‘heel triest’. Volgens de partij had het meer kwaad dan goed gedaan dat BRUG-M en Het Origineel om de extra raadsvergadering hadden gevraagd in verband met de opstelling van de wethouders.

Arme burgers
Lokaal DNA ging ervan uit dat de coalitie nu aan zet is om de ontstane situatie op te lossen. De oppositiefractie vond dat de wethouders geen bestuurlijk lef toonden door te weigeren een begroting op tafel te leggen. BRUG-M haalde juist uit naar de vier partijen die de motie steunden die als effect het opstappen van de wethouders had. "U bent daarmee persoonlijk verantwoordelijk voor de politiek-bestuurlijke en ambtelijke chaos die nu ontstaat. Arme burgers, arm Meerssen", zei BRUG-M raadslid Jacques Arntz.

Lees ook: Meerssen: geen meerderheid voor herindeling bij Maastricht

Herindeling
Hoe het nu verder gaat is onduidelijk. Focus kwam in het debat met het idee om een nieuw college uit twee wethouders van buiten de gemeente te laten bestaan omdat die ‘puur zakelijke beslissingen’ kunnen nemen. Woensdag vergadert de gemeenteraad van Maastricht over de samenwerking met Meerssen. Het college van B&W van Maastricht liet vorige week weten alleen nog maar met Meerssen over een herindeling te willen praten en niet langer over een regiegemeente.

Regiegemeente
Als de gemeenteraad dat standpunt in meerderheid volgt, ontstaat er een nieuwe realiteit. Dan heeft Meerssen alleen nog de keuze tussen geheel zelfstandig te blijven of toch voor herindeling te gaan. Steunt de raad het college niet, dan blijft de optie regiegemeente op tafel.

Lees ook: Maastricht zet in op herindeling met Meerssen

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen