Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuurscrisis Limburg: 'Probleem zit niet in provinciehuis'

Geplaatst opzaterdag 1 mei 2021 - 19:13

De bestuurscultuur in Limburg moet op de schop, maar wat betreft oud-gedeputeerde Ruud Burlet zit het probleem niet zozeer in het provinciehuis.

Dat zei Burlet in Limburg Centraal.

Vrehen
Het provinciebestuur, alle zeven de gedeputeerden en gouverneur Theo Bovens, stapten ruim drie weken geleden op, in nasleep van de affaire rondom Herman Vrehen. Die zou tonnen aan subsidiegeld hebben weggesluisd. Maar het rommelt al langer in de provincie. De afgelopen jaren waren er meerdere integriteitsaffaires.

Gids
Onno Hoes is aangesteld als gids; hij voert gesprekken met alle Statenfracties over de vorming van een nieuw provinciebestuur. In een gisteren gepubliceerde tussenrapportage schrijft hij onder andere: 'Er is een brede overtuiging onder de fracties in Provinciale Staten dat het provinciebestuur te vaak wordt geleid door een bestuurscultuur die teveel uitgaat van 'elkaar de bal toespelen' en 'elkaar iets gunnen'. Die bestuurscultuur moet dus op de schop.

L1

Kritiek
Maar oud-gedeputeerde Ruud Burlet herkent zich niet in die kritiek: "Eigenlijk helemaal niet. Vanuit het provinciebestuur gebeurt dat niet actief. Bij andere clubs, stichtingen kan het wel gebeuren. Daar hebben we natuurlijk weinig zicht op, daar zal best een heel systeem zijn van mensen die elkaar kennen en elkaar iets gunnen, maar bestuurlijk, zoals ik dat ken van de afgelopen twee jaar, is dat niet het geval geweest."

Integriteit
Volgens Burlet zijn de integriteitsaffaires het provinciebestuur niet aan te rekenen: "Het zijn allemaal situaties waar we weinig sturingsmogelijkheden hebben gehad, dat is allemaal als een golf over ons heen gekomen." Desondanks stapten hij en zijn collega-gedeputeerden toch op, toen een motie van wantrouwen werd ingediend, die op een meerderheid in het Limburgs Parlement kon rekenen. Volgens Burlet had het weinig zin gehad de stemming over die motie af te wachten, en zich eerst te verdedigen tegen de aantijgingen. "Je kunt daar niet gaan zitten zonder vertrouwen, dat is de basis. Als dat er niet meer is, dan moet je je conclusie trekken."

Tussenrapportage
Burlet sluit niet uit dat hij weer terugkeert in een nieuw te vormen college. Onno Hoes concludeert in zijn tussenrapportage dat er veel tevredenheid is over de extraparlementaire constructie, en Burlet heeft wel idee├źn over hoe de bestuurlijke cultuur in Limburg verbeterd kan worden: "Ik denk dat er heel veel mis zit bij raden van toezicht en raden van commissarissen bij bijvoorbeeld stichtingen waar de provincie subsidie aan verleent. Bij de aanstelling van zulke mensen moet meer op kennis en kunde worden geselecteerd, dan op politieke netwerken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen