Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestuurscrisis Limburg: 'Probleem zit niet in provinciehuis'

Geplaatst opzaterdag 1 mei 2021 - 19:13

De bestuurscultuur in Limburg moet op de schop, maar wat betreft oud-gedeputeerde Ruud Burlet zit het probleem niet zozeer in het provinciehuis.

Dat zei Burlet in Limburg Centraal.

Vrehen
Het provinciebestuur, alle zeven de gedeputeerden en gouverneur Theo Bovens, stapten ruim drie weken geleden op, in nasleep van de affaire rondom Herman Vrehen. Die zou tonnen aan subsidiegeld hebben weggesluisd. Maar het rommelt al langer in de provincie. De afgelopen jaren waren er meerdere integriteitsaffaires.

Gids
Onno Hoes is aangesteld als gids; hij voert gesprekken met alle Statenfracties over de vorming van een nieuw provinciebestuur. In een gisteren gepubliceerde tussenrapportage schrijft hij onder andere: 'Er is een brede overtuiging onder de fracties in Provinciale Staten dat het provinciebestuur te vaak wordt geleid door een bestuurscultuur die teveel uitgaat van 'elkaar de bal toespelen' en 'elkaar iets gunnen'. Die bestuurscultuur moet dus op de schop.

L1

Kritiek
Maar oud-gedeputeerde Ruud Burlet herkent zich niet in die kritiek: "Eigenlijk helemaal niet. Vanuit het provinciebestuur gebeurt dat niet actief. Bij andere clubs, stichtingen kan het wel gebeuren. Daar hebben we natuurlijk weinig zicht op, daar zal best een heel systeem zijn van mensen die elkaar kennen en elkaar iets gunnen, maar bestuurlijk, zoals ik dat ken van de afgelopen twee jaar, is dat niet het geval geweest."

Integriteit
Volgens Burlet zijn de integriteitsaffaires het provinciebestuur niet aan te rekenen: "Het zijn allemaal situaties waar we weinig sturingsmogelijkheden hebben gehad, dat is allemaal als een golf over ons heen gekomen." Desondanks stapten hij en zijn collega-gedeputeerden toch op, toen een motie van wantrouwen werd ingediend, die op een meerderheid in het Limburgs Parlement kon rekenen. Volgens Burlet had het weinig zin gehad de stemming over die motie af te wachten, en zich eerst te verdedigen tegen de aantijgingen. "Je kunt daar niet gaan zitten zonder vertrouwen, dat is de basis. Als dat er niet meer is, dan moet je je conclusie trekken."

Tussenrapportage
Burlet sluit niet uit dat hij weer terugkeert in een nieuw te vormen college. Onno Hoes concludeert in zijn tussenrapportage dat er veel tevredenheid is over de extraparlementaire constructie, en Burlet heeft wel ideeën over hoe de bestuurlijke cultuur in Limburg verbeterd kan worden: "Ik denk dat er heel veel mis zit bij raden van toezicht en raden van commissarissen bij bijvoorbeeld stichtingen waar de provincie subsidie aan verleent. Bij de aanstelling van zulke mensen moet meer op kennis en kunde worden geselecteerd, dan op politieke netwerken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen